Vánoce a jídlo na Islandu

Na Islandu se, stejně jako v ostatních severských zemích, začíná vánoční jídlo jíst už během adventu v restauracích, v rámci firemních a jiných párty. V minulosti Islanďané v zimě neměli, co se týče jídla, moc na výběr, avšak na Vánoce bylo důležité, aby jídlo bylo čerstvé a bylo ho co nejvíce. V čase, kdy země byla katolická, se před Vánocemi dodržoval půst, kdy bylo zakázáno jíst maso. Tato tradice prožívá dodnes už jen v podobě pojídání fermentovaného rejnoka 23. 12. na Den svatého Thorláka. Rejnok při fermentaci dostane ne příliš vábnou vůni, proto se v současnosti často jí v garáži nebo v restauracích. Rejnok se podává s vařenými bramborami a jehněčím sádlem.

Na Štědrý den se obvykle podává uzené jehněčí (hangikjöt), solená vepřová žebra (hamborgarhryggur) a různé divoké ptactvo, jako například guláš z bělokura (rjúpa), uzený papuchálek nebo pečená husa. K tomu se podává třeba bešamelová či houbová omáčka, vařené brambory, červené zelí a džem. Jako jinde na Severu, i tady se jí rýžová kaše s rozinkami, skořicí, cukrem a jednou mandlí Na vánočním stole nesmí chybět zdobený tenký smažený chléb (laufabrauð), jehož příprava často bývá událostí, kdy se sejde celá rodina. Tato tradice pochází ze severu země. Nesmí chybět ani cukroví, čím více druhů, tím lépe. Asi nejoblíbenější jsou i zde perníčky (piparkökur).

Islandská vánoční rýžová kaše (hrísgrjónagrautur)

Potřebujeme:

0,5 l vody
200 g rýže
1,5 l plnotučného mléka
1 lžičku soli
1 mandle
hrst rozinek
skořice
cukr
ovocný sirup
(nejlépe z bobulovitých plodů)

Postup:

1. Rýži vaříme ve vodě, dokud se voda nevypaří.
2. Přidáme mléko a snížíme plamen. Vaříme, dokud rýže nezměkne (asi hodinu).
3. Před koncem přidáme rozinky, sůl a mandli.
4. Podáváme s cukrem, skořicí a sirupem. Ten, kdo v talíři najde mandli, vyhrává čokoládu.

Islandský vánoční chléb (laufabrauð)

Potřebujeme:

1 kg mouky (pšeničné, nebo žitné)
30 g cukru
1 lžičku prášku do pečiva
1 lžičku soli
1 lžičku kmínu
500–600 ml horkého mléka
1 lžíci másla
sádlo na smažení (nejlépe jehněčí)

Postup:

1. Všechny suché ingredience smícháme.
V horkém mléku rozpustíme máslo. Přidáme ke zbytku.
2. Vypracujeme hutné těsto, které rozdělíme na menší kusy ve tvaru klobás. Přikryjeme vlhkou utěrkou.
3. Odkrajujeme menší kusy, které válečkem vyválíme na tenké okrouhlé placky. Na vytvarování okrouhlé formy můžeme použít i talíř. Placky by měly být tak tenké, že je možné přes ně přečíst novinový text.
4. Do placek ručne vyřezáváme ornamenty. Můžeme použít i menší formičky na pečení cukroví. Jestliže chléb nechceme smažit hned, můžeme kruhy naskládat na sebe a oddělené pečícím papírem uložit do lednice.
5. Placky na několika místech propíchneme vidličkou.
6. Smažíme po jednom na rozpáleném sádle ve vysokém hrnci. Po několika vteřinách opatrně obrátíme a smažíme do zlata. Musíme dávat pozor, aby se nám placky „nesložily“.
7. Po usmažení placky položíme na papírovou utěrku a zatížíme talířem. Chléb vydrží ve vzduchotěsné nádobě na tmavém suchém místě několik měsíců.
8. Placky podáváme například k vánoční šunce. Vykrojené části chleba můžeme také osmažit a podávat jako alternativu k brambůrkům nebo nachos.

Gleðileg jól!

Autorka: Dominika Gašparová, Skandinávský dům
Zdroje: www.copymethat.com, www.pinterest.com