Každoročně v pátek mezi 19. a 25. červnem slaví Švédové svátek letního slunovratu, midsommar, který je spojený s hudbou, tancem, pobytem v přírodě a především dobrým jídlem. Na svátečním stole nesmí chybět nakládaní sledi, nové brambory, kopr, pažitka a jahody. Většina rodin navštěvuje své příbuzné a přátele. Obědvá se, případně večeří venku, a to již tradične formou švédských stolů. Mnozí večer na zahradě grilují.
Na začátku nesmí chybět přípitek v podobě šnapsu, tzv. nubbe. Při něm se zpívají krátké vtipné písničky, tzv. snapsvisor. První chod se obvykle skládá ze sleďů se zakysanou smetanou, koprem a pažitkou. Jako příloha se podávají nové brambory. Griluje se, na co má člověk chuť. Věrným společníkem bývá pivo a ke kávě se podává lehký jahodový dort.
Máte-li chuť vyzkoušet si, jak chutná midsommar, můžete se nechat inspirovat recepty, které naleznete v pokračování článku.
Matjesy s okurkou a zakysanou smetanou
(Matjessill med gurka och gräddfil)
Na 8 porcí potřebujeme:
570 g nakládaných sleďů (např. matjesy)
1 okurku
20 g čerstvého kopru
20 g čerstvé petržele
1 červenou cibuli
2 dl zakysané smetany
sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. Sledě vložíme do cedníku a necháme okapat přebytečnou tekutinu.
2. Okurku nakrájíme na větší kostky, pažitku a petržel nasekáme nahrubo. Červenou cibuli nakrájíme na tenká kolečka.
3. Zakysanou smetanu smícháme s pažitkou a petrželí. Osolíme a opepříme podle chuti.
4. Sleďe podáváme se smetanou, cibulí a žitným chlebem, případně s vařenými brambory nebo bramborových salátem.
Bramborový salát z nových brambor s chřestem a parmazánem
(Färskpotatissallad med sparris och parmesanost)
Na 8 porcí potřebujeme:
1,5 kg nových brambor
500 g zeleného chřestu
200 g nastrouhaného parmazánu
150 g čerstvého špenátu
Zálivka:
šťávu a nastrouhanou kůru ze 2 citrónů
1 lžíci medu
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce vody
3 lžičky soli
černý pepř podle chuti
Postup:
1. Brambory uvaříme v lehce osolené vodě, 7-20 minut, podle velikosti.
2. Chřest nakrájíme na cca 3-4centimetrové kusy a 3-7 minut povaříme v osolené vodě.
3. Smícháme všechny přísady na zálivku a zalijeme jí chřest a brambory.
4. Nakonec přidáme špenát a parmazán. Brambory do sebe lépe vstřebají chuť, jestliže všechno smícháme ještě za tepla.
Grilovaný losos s kaviárovou omáčkou
(Grillad lax med romsås)
Na 8 porcí potřebujeme:
8 filetů z lososa
2 lžíce olivového oleje
černý pepř a sůl podle chuti
citrónovou kůru ze 2 citrónů
Kaviárová omáčka:
3 dl zakysané smetany
80 g červeného kaviáru
1 najemno nasekanou červenou cibuli
3 lžíce čerstvě nasekaného kopru
šťávu ze 2 citrónů
Postup:
1. Lososa polijeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a posypeme citrónovou kůrou.
2. Filety zabalíme do alobalu a grilujeme 10 až 20 minut, dokud mäso není svetlě růžové. Zkontrolujeme po 10 minutách.
3. Smícháme zakysanou smetanu, kaviár, kopr, cibuli, citronovou šťavu, sůl a pepř. Podávame s rybou.
Jahodový dort
(Jordgubbstårta)
Na 8 porcí potřebujeme:
Korpus:
3 velká vejce
1,5 dl krystalového cukru
1,5 dl mouky
1 lžička prášku do pečiva
1,5 lžíce horké vody
Náplň:
2 dl jahodového džemu
2 dl šlehačky
700 gramů čerstvých jahod
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 175 °C.
2. Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme s cukrem.
3. Smícháme mouku, prášek do pečiva a vodu a přidáme ke žloutkům.
4. Bílky vyšleháme na sníh, přidáme k těstu.
5. Vymažeme kruhovou formu na pečení a nalijeme do ní těsto. Pečeme asi 40 minut.
6. Korpus necháme vychladnout a potom ho opatrně rozřízneme na dva tenší kusy.
7. Náplň: Vršek prvního korpusu potřeme vrstvou džemu a následně vrstvou šlehačky. Navrch položíme druhý korpus.
8. Povrch celého dortu potřeme hrubší vrstvou šlehačky. Horní část ozdobíme celými jahodami.
Autor textu: Dominika Gašparová, Skandinávský dům
Foto: www.ica.se, www.koket.se, www.kryddburken.se, folkofolk.se