14. října slaví Švédsko den krevetového chlebíčku (räkmacka). Svátek zavedlo v roce 2010 stockholmské letiště Arlanda, které údajně těchto pochoutek ročně prodá 260 000. Kromě letiště je lidé mohou zakoupit v restauracích a kavárnách, kde je oblíbenou svačinou. Klasická räkmacka se skládá z kvalitního chleba, vajíčka, majonézy, kopru a loupaných krevet.
O tom, že se jedná o skutečne rozšířený fenomén svedčí i fakt, že se tato dobrota dostala i do hovorového jazyka. Idiom glida på en räkmacka švédsky znamená mít se dobře a být úspěšný bez vynaložení většího úsilí. Příprava tohoto chlebíčku skutečně mnoho úsilí nezabere, tak proč nezkusit náš recept…
Klasický krevetový chlebíček (Klassisk räkmacka)
Na 4 porce potřebujeme:
– 1 kg čerstvých, nebo rozmražených oloupaných a očištěných krevet
– 4 krajíce kvalitního bílého, nebo tmavého chleba
– 1 libovolný hlávkový salát
– 4 vejce natvrdo
– 2 dl domácí majonézy
– kopr
– 1 citrón
– máslo
– pepř
Postup:
1. Krajíce chleba namažeme máslem.
2. Na ně položíme salátové listy.
3. Oloupané vajíčko nakrájíme na plátky a položíme na salátový list.
4. Majonézu naneseme na vajíčko a nakonec bohatě posypeme krevetami.
5. Ozdobíme plátkem citrónu a nasekaným koprem. Podle potřeby opepříme.
6. Můžeme servírovat. K pití se skvěle hodí lehké pivo.
Smaklig måltid!
Autorka článku: Dominika Gašparová, Skandinávský dům
Zdroje: aftonbladet.se, ica.se, obrázek – spraktidningen.se