4. 10. – Den skořicových šneků

4. října má ve Švédsku svátek nejoblíbenější sladké pečivo, skořicový šnek (šv. kanelbulle). Den skořicových šneků (Kanelbullens dag), se slaví od roku 1999.

Jejich obliba ve Švédsku sahá do 20. let 20. století, kdy o kanelbulle nacházíme první zmínku a kdy patřil na stůl spíše majetnejších vrstev obyvatelstva. Po druhé světové válce se díky zlepšující se ekonomické situaci jejich konzumace rozširuje, čemu napomáhá i masivní pití kávy, které je tradičně spojováno s pojídáním sladkého pečiva. Dnes je kanelbulle fenoménen tak rozšířeným, že ho najdeme všude: ve školních bufetech, kavárnách či potravinách, a to buď domácí výroby, nebo jako mražený polotovar. Ve Švédsku provází často akce určené dětem dovětek Saft och bullar till barnen! (Šťáva a šneci pro děti!), jelikož děti, na rozdíl od dospělých, nepijí kávu. Vůně domácích škoricových šneků podle Švédů často navozuje domáckou atmosféru, pocit pohody a domova.

Příprava šneků je tak jednoduchá, že by byl hřích si nějaké skořicové buchty tento podzim neupéct. Zde je náš osvědčený recept:

Skořicoví šneci (Kanelbullar)

Na cca 40 šneků potřebujeme:

150 g másla
5 dl mléka
50 g droždí
1 dl cukru krystal
0,5 lžičky soli
2 lžičky kardamonu
800 g mouky

Skořicová náplň:
150 g másla pokojové teploty
1 dl cukru krystal
2 lžíce skořice

Postup:
1. Ohřejeme mléko na 37 °C (aby bylo vlažné).
2. Droždí rozdrobíme, zalijeme mlékem a smícháme. Přidáme máslo, cukr, sůl a kardamon.
3. Těsto ručně hněteme asi 10 minut, dokud není hladké.
4. Necháme vykynout na teplém místě, zakryté mokrou utěrkou, asi 30 minut.
5. Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly. Každý díl vyválíme do tenší, podlouhlé formy .
6. Smícháme ingredience na skořicovou náplň a potřeme jí povrch každéhou kusu, ten pak srolujeme.
7. Rolky nakrájíme na 10 menších kousků a položíme je řezem nahoru na plech, nejlépé do papírových formiček, aby se neroztekly.
8. Necháme pod utěrkou kynout ještě 40 minut .
9. Troubu předehřejeme na 225–250 °C. Těsto potřeme vyšlehaným žloutkem a trochu pocukříme. Pečeme 5–10 minut.

Autorka článku: Dominika Gašparová, Skandinávský dům
Zdroje: kanelbullensdag.se, kungsornen.se