10. 1. – Svátek historického cukroví mazarin

Dne 10. ledna slaví ve Švédsku svátek mazarin. Jedná se o populární zákusek ke kávě, skládající se z křehkého těsta, mandlové hmoty a cukrové glazury. Původ názvu je nejasný. Je však možné, že byl inspirován ministerským předsedou Francie, hlavou královské rady a kardinálem z doby Ludvíka XIV. Julesem Mazarinem. Mazarin byl v letech 1642–1661, kdy de facto vládl za svého mladého krále, jedním z nejvlivnějších a nejmocnějších mužů evropské politiky. Miloval přepych, používal nejdražší voňavky, zbožňoval divadlo a operu, vášnivě se věnoval lovu a svým sbírkám umění.

Mazarin, který skrývá pod cukrovou glazurou malinový džem, se nazývá katalánec. Nemáte po Vánocích ještě dost cukroví? Upečte si mazariny, je to docela snadné!

Na 16 kousků potřebujeme:

100 g másla
0,5 dl cukru krystal
1 vejce
3 dl mouky
16 formiček na pečení

Náplň:

150 g mandlové moučky
1 dl cukru krystal
75 g másla
2 vejce

Glazura:

2 dl moučkového cukru
cca 2 lžíce vody

Postup:

1. V míse smícháme máslo s cukrem. Přidáme vejce a mouku a vypracujeme těsto, které uložíme na 30 minut do lednice.
2. Troubu předhřejeme na 200 °C . Smícháme mandlovou moučky, cukr, máslo a vejce.
3. Těsto vyndáme z lednice a vtlačíme po celém obvodu do máslem vymaštěných aluminiových formiček. Poté formičky naplníme mandlovou směsí. Pečeme asi 15 minut.
4. Po upečení vyndáme z trouby, necháme vychladnout a poté potřeme povrch glazurou.

 

Autorka článku: Dominika Gašparová, Skandinávský dům
Obrázek – zdroj: wikipedia.se, flaskmail.com