Lovecká sezóna: Jak se jedí losi

Los (šv. älg, nor. elg, fin. hirvi), ve Švédsku nazývaný králem lesa, je největší jelenovitý druh na světě a žije v listnatých a smíšených lesích severní Evropy, Ameriky a Asie. Ve Švédsku se losi lovili od nepaměti, až do roku 1830, kdy v důsledku těžby dřeva téměř vyhynuli. O několik desítek let později se populace znovu zvýšila, a tak král Oskar II. zahájil v roce 1885 první královský lov na losa.

V dnešní době se losi loví od začátku září do konce ledna. Každoročně se ve Švédsku zastřelí zhruba 100 000 jedinců. Lesnící jako důvody uvádějí kontrolu velikosti populace, prevence změn ekosystémů v důsledků losích stravovacích návyků a škody spůsobené při autonehodách (v zemi dojde každoročně k přibližně 5000 nehodám při střetu losa s automobilem). Správa cest proto při cestách umísťuje již známé značky varující před losy (které často odcizují zejména něměčtí turisté) a silnice protínající lesy bývají oplocené, aby se rizika střetu vozidla se zvířetem minimalizovala.

Hodně severských rodin má v lednici po celý rok pár kousků, buď vlastnoručně zastřeleného, koupeného, nebo darovaného losa. Máte li chuť losí maso vyzkoušet, zde je pár osvědčených receptů. Nemáte-li maso losí, je ho možné nahradit i srnčím.

Losí guláš s liškami (Älggryta med kantareller)

Na 8 porcí potřebujeme:

  • 1200 g na kostičky nakrájeného masa
  • 4 lžíce oleje
  • 4 na kostičky nakrájené cibule
  • 4 na kostičky nakrájené mrkve
  • 400 g na kostičky nakrájeného celeru
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 4 lžíce zeleninového vývaru
  • 6 lžící jablečného džusu
  • 2 litry vody
  • 40 g sušených lišek, nebo 400 g čerstvých
  • 2 lžičky tymiánu
  • 2 lžičky rozmarýnu
  • 4 bobkové listy
  • 2 lžíce mouky
  • sůl, pepř

Postup:
1. Osmahneme kousky masa na oleji. Přidáme cibuli, mrkev a celer a necháme chvíli smažit.
2. Přidáme prolisovaný česnek a rajčatový protlak a chvíli povaříme.
3. Přidáme vývar, jablečný džus a vodu tak, aby bylo maso zcela pokryté.
4. Přidáme lišky, tymián, rozmarýn a bobkový list. Necháme pomalu vařit po dobu 1–2 hodin, dokud maso nezměkne (nebo déle, v závislosti na kvalitě masa).
5. Na závěr zahustíme moukou s trochou vody. Dochutíme solí a pepřem.
Podáváme s bramborovou kaší s trochou nastrouhaného sýru (třeba västerbottenu nebo cheddaru) a brusinkami.

Tjälknöl neboli severošvédský rostbíf s jalovcem

Tento již klasický recept na pomalu vařené losí maso vyžaduje hodně času, ale výsledek stojí za to. Maso můžeme připravit buď zmražené nebo čerstvé. Doba přípravy je cca 13 hodin.

Na 8 porcí potřebujeme:

  • 1,5 kila losího (nebo srnčího) masa
    Na slaný nálev:
  • 5 dl vody
  • 0,5 dl soli
  • 2 lžičky cukru
  • 0,5 lžičky bílého pepře
  • 0,5 lžičky černého pepře
  • hrst nasekaných bobulí jalovce

Postup:
1. Předehřejeme troubu na 90 stupňů.
Čerstvé maso: maso dáme do zapékací mísy a zapíchneme do něj teploměr na maso.
Mražené maso: teploměr zapíchneme do masa po 4 hodinách pečení.
2. Pečeme v troubě po dobu asi 9 hodin (o 1 hodinu navíc u mraženého masa). Vyndáme při teplotě masa 65 až 68 stupňů, pokud chceme, aby bylo světle růžové.
3. Mezitím uvaříme vodu na nálev, přidáme sůl a koření. Odstavíme a necháme vychladnout.
4. Když je maso hotové, vložíme jej do úzké mísy tak, aby nálev pokryl celý kus.
5. Necháme v lednici po dobu nejméně 3 hodin.
6. Maso příležitostně otočíme. Tjälknöl vydrží v lednici po dobu několika dní, nicméně chutná nejlépe, pokud není ve slaném nálevu příliš dlouho. Maso můžeme připravit den předem nebo v noci a marinujeme během dne, když ho chceme podávat večer, případně odpoledne.
7. Hotové maso nakrájíme na tenké plátky a servírujeme například s křenem a srolované do severošvédského tenkého chleba tunnbröd. Podáváme za studena.

Autorka článku: Dominika Gašparová, Skandinávský dům

Zdroje: www.hemtrevligt.se, www.spisa.nu