Fruntimmersveckan neboli „ženský týden“ ve Švédsku a Finsku označuje týden od 18. do 24. července, kdy mají podle kalendáře svátek Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma a Kristina (dohromady přes půl milionu obyvatelek). Jediným mužským jménem v tomto týdnu je ve švédském kalendáři Fredrik, který slaví svátek 18. července, proto má fruntimmersveckan jen 6 dní (ve Finsku má 18. července svátek Riikka, proto se slaví celý týden). Tato tradice sahá do roku 1827, kdy málo populární chlapecké jméno Apollinaris nahradila Emma. Ve Finsku má tato tradice kořeny už ve středověku, kdy se slavil den svaté Marie Magdaleny.
V tento čas je zvykem péct oslavenkyním dorty a zvát se vzájemně na kávu. Proto jsme pro vás připravili recepty na šestici dortů, které si na jejich počest můžete v tyto, ve Švédsku tradičně upršené, dny připravit.
19. červenec, Sara
Zmrzlinový dort s ostružinami (Glasstårta med björnbär)
Potřebujeme:
100 g sušenek
40 g rozehřátého másla
200 g ostružin
1 l vanilkové zmrzliny
Postup:
1. V mixéru rozmixujeme sušenky a máslo. Vtiskneme do formy a necháme odstát v ledničce.
2. Vidličkou rozmačkáme 80% ostružin a smícháme s mírně rozmraženou zmrzlinou. Směs naneseme na sušenkový základ. Uložíme na 5 hodin do mrazáku.
3. Před podáváním ozdobíme čerstvými ostružinami.
20. červenec, Margareta
Malinová sněhová pusinka (Marängtårta med hallon)
Potřebujeme:
100 g másla
1,5 dl cukru
5 žloutků
0,5 dl mléka
2 dl mouky
2 lžičky prášku do pečiva
400 g malin
4 dl šlehačky
Na pusinky:
5 bílků
2,5 dl cukru
1 dl mandlových lupínků
Postup:
1. Vyšleháme máslo, cukr, žloutky a mléko. Přidáme mouku a prášek do pečiva. Vylijeme na plech.
2. Bílky s cukrem vyšleháme na sněh. Přidáme navrch těsta a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme 40 minut na 150 °C. Vyndáme a necháme vychladnout.
3. Dort rozkrojíme na polovinu. Jeden díl potřeme šlehačkou a posypeme malinami. Proložíme druhým dílem, který znovu potřeme šlehačkou a posypeme ovocem a podáváme.
21. červenec, Johanna
Luxusní rebarborový dort s jahodovou pěnou (Lyxig rabarber och jordgubbsmoussetårta)
Potřebujeme:
Korpus:
4 vejce
1,5 dl cukru
1,5 dl mouky
1 lžičku prášku do pečiva
Rebarborový kompot:
250 g rebarbory
1 dl cukru
0,5 lžičky kardamomu
Jahodová pěna:
2 plátky želatíny
150 g jahod
1 dl moučkového cukru
2 dl šlehačky
Poleva:
300 g bílé čokolády
2,5 dl šlehačky
Na ozdobu:
jahody
máta
Postup:
1. Korpus: Předehřejeme troubu na 175 °C. Smícháme vejce, cukr, mouku a prášek do pečiva. Nalijeme těsto do vymaštěné a pomoučený nádoby. Pečeme v dolní části trouby asi 30 minut. Vyndáme a necháme vychladnout. Korpus rozdělíme na tři stejně velké kusy.
2. Rebarborový kompot: Rebarboru nakrájíme na 1cm kousky. Povaříme s cukrem doměkka. Přidáme kardamom. Necháme vychladnout.
3. Jahodová pěna: Listy želatiny vložíme do studené vody na 5 minut. Z jahod uděláme pyré a krátce povaříme. Odstraníme z plamene. Listy želatiny a rozpustíme v pyré. Smícháme s cukrem. Vyšleháme na pěnu a necháme odstát v ledničce, dokud nezhoustne.
4. Jeden díl korpusu potřeme rebarborovým kompotem. Na něj umístíme další korpus. Potřeme rebarborou a jahodovou pěnou. Navrch přidáme poslední korpus. Necháme odstát v ledničce přes noc. 5.Čokoládová poleva: Čokolátu nalámeme na kousky. Šlehačku povaříme, přidáme čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí. Polevu necháme vychladnout a natřeme na dort. Ozdobíme jahodami a mátou.
22. červenec, Magdalena
Dort z červeného rybízu s makovým krémem (Vinbärstårta med vallmokräm)
Postup:
Korpus:
2 vejce
0,5 dl cukru
1 lžíce vanilkového cukru
1 špetka soli
3 dl mouky
Makový krém:
3 lžíce máku
10 g másla
2 dl mléka
0,5 dl cukru
3 lžíce krupice
1,5 dl smetany ke šlehání
Na ozdobu:
250 g červeného rybízu
1 dl rybízového džusu
0,5 dl cukru
Postup:
1. Korpus: Předehřejeme troubu na 175 °C. Žloutky vyšleháme se dvěma lžícemi vody, cukrem a vanilkovým cukrem. Vaječné bílky vyšleháme se špetkou soli do pevné pěny. Mouku a bílky přidáme ke žloutkům.
2. Těsto nalijeme do formy a pečeme 20 minut. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.
3. Makový krém: Rozpustíme máslo v pánvi, přidáme mák a krátce na másle orestujeme. Odstraníme z ohně.
4. Nalijeme mléko do hrnce spolu s cukrem a krupicí. Přivedeme do varu, za stálého míchání, dokud směs nezhoustne. Přimícháme mák a máslo a necháme vychladnout.
5.Vyšleháme šlehačku a smícháme jí s makovým krémem. Korpus potřeme krémem a necháme odležet v ledničce minimálně hodinu.
6. Rybízový džus povaříme s cukrem. Za stálého míchání přivedeme do varu. Odstraníme z plotny, necháme vychladnout a přidáme rybíz.
7. Rybízovou směs lehce naneseme a lžičkou vtiskneme do dortu. Dáme na 1 hodinu do ledničky a podáváme.
23. červenec, Emma
Jahodový dort se šlehačkou (Jordgubbstårta med grädde)
Postup:
Korpus:
3 velká vejce
1,5 dl cukru
1,5 dl mouky
1 lžičku prášku do pečiva
1,5 lžíce horké vody
Náplň:
2 dl jahodového džemu
2 dl šlehačky
700 gramů čerstvých jahod
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 175 °C.
2. Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme s cukrem.
3. Smícháme mouku, prášek do pečiva a vodu a přidáme k žloutkům.
4. Bílky vymícháme na sníh, přidáme k těstu.
5. Vymažeme kruhovou formu na pečení a nalijeme do ní těsto. Pečeme asi 40 minut.
6. Korpus necháme vychladnout a potom ho opatrně rozřízneme na dva tenčí kusy.
7. Náplň: Vrchní část prvního korpusu potřeme vrstvou džemu a následně vrstvou šlehačky. Navrch položíme druhý korpus.
8. Povrch celého dortu potřeme hrubší vrstvou šlehačky. Horní část ozdobíme celými jahodami.
24. červenec, Kristina
Angreštový cheesecake (Cheesecake med krusbär)
Potřebujeme:
Korpus:
5 dl drcených sušenek
100 g rozpuštěného másla
1 lžíce mletého zázvoru
2 lžíce cukru
Náplň:
600g sýru Philadelphia
3 vejce
2 dl zakysané smetany
0,75 dl cukru
1 vanilkový lusk
kůru a šťávu z 1 citrónu
Na ozdobu:
1 dl meruňkového džemu
500 g angreštu
Postup:
1. V mixéru rozmixujeme sušenky, zázvor, cukr a máslo. Vtlačíme do formy a pečeme 5 minut.
2. Všechny ingredience pro náplň ušleháme dohladka. Nalejeme na korpusový základ. Pečeme 30 až 35 minut.
3. V kastrolu povaříme meruňkový džem. Přidáme angrešt. Směs naneseme na koláč. Můžeme ozdobit lístky meduňky. Necháme vychladnout a podáváme.
Autorka: Dominika Gašparová, Skandinávský dům
Zdroje: fredriksfika.allers.se, oetker.se, arla.se, www.matklubben.se, prralin.blogspot.com, coop.se