Co je to surströmming a proč se zpravidla konzumuje venku? Jak stolují Švédové a jak se říká švédskému stolu ve Švédsku? Píšou o jídle i švédští spisovatelé?
Na tyto otázky vám odpoví náš gastronomicko-literární pořad i Dominika Wittenberg Gašparová, autorka úspešné Švédské kuchařky, za kterou získala zlato ve skandinávské kategorii v prestižní soutěži Gourmand World Cookbook Awards.
Během podvečera okusíte švédské speciality a přitom se můžete zaposlouchat do úryvků knih švédských autorů. Kromě jiného se dozvíte, co o jídle napsali Astrid Lindgren, Torgny Lindgren a Karin Tidbeck.
Vzhledem k omezené kapacitě prostor je nutné se předem registrovat na e-mailové adrese brno@skandinavskydum.cz. E-mail opatřete předmětem „Eat&Read Swedish – registrace“ a připojte informaci, jestli máte zájem o variantu s krevetami, nebo vegetariánskou.
Akce bude probíhat v souladu s aktuálně vyhlášenými hygienickými opatřeními.
Vstupné: 150 Kč (120 Kč pro členy Skandinávského domu)
Platba proběhne předem na účet. Rezervace místa je závazná a nevratná. V případě, že bude akce organizátorem zrušena, bude poplatek vrácen v plné výši převodem na účet, ze kterého byl zaslán.
V ceně je jedna porce tradičního švédského krevetového chlebíčku se salátem, sladký dezert a seversky laděný nealko nápoj. Zakoupení kávy, piva, vína a dalších nápojů možná na baru kavárny.
Akce se koná v rámci festivalu Týdny švédské literatury.
Obrázky jsou ilustrační.