Už několikrát naše brněnská pobočka uspořádala akci Co svačí mumínci?, kdy na třech stanovištích rozdělených podle věku si mohli malé i větší děti a jejich rodiče prohlédnout aktuální české překlady finských dětských knih a poslechnout si ukázky.
Při čtení mohli ochutnat i něco z finské gastronomie. Ve svačinovém balíčku našli mumínkovskou sušenku nebo muffin s borůvkami a brusinkami. Svačinku mohli zapít opravdovou mumínkovskou brusinkovou šťávou.
A protože svačinky měly velký úspěch, přinášíme recepty na jednotlivé dobroty, abyste si mohli mumínkovskou svačinku udělat i doma.
MUMÍNKOVSKÉ SUŠENKY OD ANDREY
125 g másla
2 a ½ dcl cukru
1 vejce
1 lžička vanilkového cukru
1/3 lžičky skořice
2 a ½ dcl jemných ovesných vloček
2 dcl hladké mouky
1/3 lžičky kypřícího prášku
hrst až dvě nasekaných sušených brusinek
Nejprve vyšleháme cukr s máslem o pokojové teplotě. Smícháme spolu vejce, skořici a vanilkový cukr a zašleháme do másla. Přidáme suché ingredience, tj. mouku, ovesné vločky a kypřicí prášek. Nakonec přidáme brusinky. Těsto se bude šlehat trochu hůře, doporučuji dopracovat ručně.
Těsto rozdělíme na 20–25 kousků, z těch vyrobíme malé kuličky a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Sušenkám je nutné nechat dostatek místa, budou se roztékat. Pečeme na 175 stupňů přibližně 14 minut, nebo dokud okraje i horní strana sušenek nezezlátnou.
HANČINY BORŮVKOVO-BRUSINKOVÉ MUFFINY
(inspirováno receptem z knihy Brönte Aurell – Fika & Hygge: Skandinávské pečení pro chvíle pohody)
250 g špaldové mouky
100 g světlého třtinového cukru
75 g jemně mletých ovesných vloček
½ lžičky soli
1 lžička jedlé sody
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička vanilkového cukru
½ lžičky skořice
½ lžičky muškátového oříšku
1 lžička kardamomu
2 vejce
200 ml plnotučného mléka
75 ml slunečnicového oleje
2 lžíce medu
2 banány
100 g borůvek
50 g brusinek
V míse smícháme všechny suché suroviny. Přidáme rozmixované banány, zbylé tekuté suroviny, kromě borůvek a brusinek, a umícháme těsto. Nakonec přidáme borůvky a brusinky a plníme do formiček. Pečeme na 180 stupňů cca 20 minut. Vyjde na 20 menších muffinů.
MUMÍNKOVSKÉ PERNÍČKY NAŠÍ HANKY
2,5 dcl medu
150 g másla
1 kg hladké mouky
3 vejce
350 g cukru moučky
2 lžičky jedlé sody
4 lžíce kakaa
2 lžíce perníkového koření
Ze všech surovin uhněteme těsto a necháme v lednici uležet do druhého dne. Poté vyválíme tenký plát a vykrajujeme. Pečeme na 170 stupňů dozlatova (cca 8 až 10 minut). Z této dávky upečete asi 95 mumínků.
Text a fotografie: Hana Hochmanová, Skandinávský dům