Původem norský ostehøvel, neboli hoblík či kráječ na sýr, našel své místo a uplatnění i v mnoha českých domácnostech. Umožňuje krájet tenké, souměrné plátky sýra, okurek, brambor pro přípravu domácích brambůrků a někde i másla, aby se dobře roztíralo. Málokdo se však při používání tohoto vcelku šikovného nástroje zabývá otázkou, kde se vzal.
Vše začalo ve 20. letech 20. století v jihonorském Lillehammeru, kde mladý truhlář Thor Bjørklund čelil nepohodlí při pokusech ukrojit nožem tenký plátek brunostu. Tento hnědý, nasládlý, typický norský sýr má poměrně mazlavou konzistenci, a tak je skoro nemožné jej ukrojit nožem. Bjørklund se tedy nechal inspirovat běžným hoblíkem, který denně používal, a postupně zdokonalil prototyp hoblíku na sýr pro použití v kuchyni. Ten se původně skládal ze 4 částí. Vše si nechal Bjørklund patentovat 27. února 1925 a o dva roky později založil společnost Thor Bjørklund og Sønner AS, která hoblíky vyráběla ve velkém až do roku 2010, kdy ji odkoupila společnost GIAX. Za dobu její existence vzniklo v Bjørklundově firmě více než 50 milionů hoblíků.
Přestože se jednotlivé hoblíky na sýr mohou v jednotlivostech lišit, nedoznal jejich vzhled ani technické parametry za posledních sto let větších změn. Těší se tedy oblibě nejen u nás i ve světě, ale najdeme jej v téměř každé severské domácnosti.
Autorka článku: Adéla Šímová, Skandinávský dům
Obrázek – zdroj: ndla.no