Masopustní úterý neboli fettisdag (tlusté úterý) se ve Švédsku vyznačuje hlavně konzumací zákusku zvaného semla, který je jedním z nejlepších tamních kulinářských vynálezů vůbec. Jedná se o bulku z hladké pšeničné mouky plněnou mandlovou směsí a bohatou vrstvou šlehačky, která se jí buď jen tak, nebo ponořená v teplém mléce. V období od prosince do Velikonoc jsou jich plné pekárny a na tyto dobroty se Švédové obvykle těší už od konce léta.
Tradice se v různých obměnách vyskytuje po celé Skandinávii. V Norsku a Dánsku je semla známá pod názvem fastelavnsbolle, ve švédsky mluvících částech Finska a ve Skåne jí říkají fastlagsbulle nebo fettisdagsbulle, v Estonsku zase vastlakukkel. Semla pomořená v mléce se nazývá hetvägg. Původně byla jejich konzumace povolena jen den před Popeleční středou, tj. před začátkem velikonočního půstu, později byl však zákon zrušen.
V minulosti se názvem semla označovalo jekékoliv pečivo z hladké pšeničné mouky, které se obvykle ve vyšších kruzích podávalo ke kávě a fungovalo jako symbol vyššího společenského statusu. Postupně začali pekaři do pečiva přidávat i koření, jako třeba kardamon a střed bulky plnit džemem. Semla s džemem nebo vanilkovým krémem se dodnes prodává v Dánsku nebo Norsku. V polovině 19. století nahradila ve Švédsku džem mandlová směs a o padesát let později se už podává i se šlehačkou, na vrchu posypaná moučkovým cukrem. V dnešní době jich Švédové sní kolem 40 milionů kusů ročně.
Semla
Na 10 kusů potřebujeme:
50 g droždí
100 g másla
2,5 dl mléka
1 vejce
1 dl cukru
špetku soli
480 g hladké mouky
vajíčko na potření
Náplň:
100 g mandlové moučky
2-2,5 lžíce mléka
1 dl cukru
1 vaječný bílek
Na ozdobu:
2 dl šlehačky
moučkový cukr
Postup:
1. Smícháme droždí, rozpuštěné máslo, mléko, vejce, cukr a sůl. Přidáme mouku a vypracujeme těsto.
2. Těsto necháme 30 minut na teplém místě kynout pod vlhkou utěrkou.
3. Z těsta vypracujeme 10 bulek, které potřeme vajíčkem a necháme pod utěrkou kynout ještě 20 minut.
4. Troubu nastavíme na 250 stupnů.
5. Bulky pečeme asi 10 minut. Necháme vychladnout.
6. Smícháme mandlovou moučku, bílek a cukr a vypracujeme mandlovou hmotu.
7. Na každé bulce uřežeme vrch a vydlábneme její obsah. Vydlabané těsto smícháme s mandlovou směsí a mlékem.
8. Každou bulku naplníme mandlovou směsí.
9. Vyšleháme tuhou šlehačku a naneseme ji vrchovatě na každou bulku.
10. Na vrch dáme uřezanou část bulky a posypeme moučkovým cukrem.
Autorka: Dominika Gašparová, Skandinávský dům
Obrázek: nuvab.se