Angličané mají čaj o páté, Švédové zase kafferep. Jedná se ospolečenské setkání, často spojené s událostmi jako svatba, nebo pohřeb, kde se pije káva a podle tradice pojídá sedm druhů cukroví. Kafferep byl častým fenoménem hlavně v polovině 20. století a v dnešní době zažívá renesanci.
Původ přípony -rep není úplně jasný. Podle jedné teorie vychází z faktu, že se během tohoto setkání často spravovalo staré oblečení. Může však pocházet i ze slovesa repartisera, s významem rozdělit, podělit, protože na kafferep byli v minulosti všechny účastnice povinny přinést něco na zub. Byla to zároveň jedna z mála událostí, kam ženy mohly příjít samy, bez manžela a dětí, aby si trochu popovídaly.
Instituce sedmi druhů cukroví (sju sorters kakor) je ve Švédsku známá od konce 19. století. Podle etikety bylo dané množství dolní hranicí možství různých druhů cukroví, které se mohlo při posezení u kávy podávat. V případě, že hostitelka nabídla méně než sedm druhů pečiva, byla považována za lakomou. Dorty, zákusky a buchty, které měly u kávy také své čestné místo, se nepočítaly.
Popularitu kafferep dokazuje i fakt, že na dané téma vyšla v roce 1945 i kuchařka s více než 300 recepty, které se do roku 2005 prodalo 3,4 milionu výtisků. K nejpopulárnějšímu cukroví patří malinové košíčky (hallongrottor), sedlácké koláčky (bondkakor) a šachovnicové čtverce (schackrutor).
Nevěříte, že i Švédové mají chutné cukroví? Vyzkoušejte naše tři recepty!
Malinové košíčky
(Hallongrottor)
Na 20 kusů potřebujeme:
125 g másla
0,75 dl cukru
2 dl mouky
0,5 dl bramborové moučky
2 lžičky vanilkového cukru
0,5 lžičky kypřícího prášku
Náplň:
1dl malinového džemu
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Máslo a cukr dobře smícháme.
2. Přidáme zbylé ingredience a vypracujeme těsto.
3. Těsto zformujeme do ruličky a nakrájíme na cca 20 kousků.
4. Každý kousek zformujeme do kuličky a vložíme do papírových košíčků.
5. Uprostřed kuliček uděláme prohlubinu a umístíme do ní džem.
6. Pečeme 10–12 minut.
Sedlácké koláčky
(Bondkakor)
Na cca 90 kusů potřebujeme:
1 dl sekaných mandlí
2,5dl mouky
0,5 lžičky sódy bikarbóny
1 dl cukru
0,5 lžíce agávového, nebo jiného sirupu
100 g másla
Postup:
1. Troubu nastavíme na 200 stupňů.
2. Všechny ingredience smícháme a vypracujeme těsto, které rozdělíme na dva kusy.
3. Těsto zformujeme do ruličky o průmeru 3 cm. Zabalíme do plastové fólie a uložíme na pár hodin do ledničky.
4. Rolky nakrájíme na asi půlcentimetrové plátky. Položíme na plech, na který jsme dali pečící papír.
5. Pečeme 5–7 minut.
Šachovnicové čtverce
(Schackrutor)
Na cca 20 kusů potřebujeme:
5 dl mouky
1,5 dl cukru
200 g másla
2 lžičky vanilkového cukru
2 lžíce kakaa
Postup:
1. Mouku cukr a máslo smícháme dohromady a vypracujeme těsto.
2. Těsto rozdělíme na 2 díly.
3. Do jednoho dílu přidáme vanilkový cukr, do druhého kakao.
4. Zformujeme do čtyř stejně velkých ruliček.
5. Položíme vedle sebe jednu vanilkovou a jednu kakaovou ruličku a na ně poté položíme další dvě ruličky opačně, aby tvořily šachovnicový vzor.
6. Nakrájíme na cca 1cm silné plátky.
7. Pečeme při 200 stupních cca 10 minut.
Dobrou chuť!
Autorka: Dominika Gašparová, Skandinávský dům
Zdroje: wikipedia.se, arla.se, kokaihop.se, obrázky – ankarsrum.com, mittkok.expressen.se, ica.se