25. 3. – Den vaflí

Den vaflí, švédsky våffeldagen, se slaví každoročně 25. 3., přesně 9 měsíců před Vánocemi. Možná si položíte otázku, jak spolu tyto dvě tradice souvisí. Název svátku totiž vznikl zkomolením jména původně křesťanského svátku zasvěceného Panně Marii, tzv. vårfrudagen, kdy jí údajně Gabriel zvěstoval, že je těhotná. Dnes má však tento svátek ryze světský charakter. Vafle se obvykle jí buď ke kávě, nebo jako dezert, a to nejčastěji s malinovým džemem, v Norsku s nasládlým sýrem brunost, se šlehačkou či zakysanou smetanou anebo se zmrzlinou, ale i naslano se zakysanou smetanou, pažitkou a krevetami.

Máte-li speciální pánev (či „sendvičovač“) na vafle, můžete svátek oslavit společně se Švédy. Připravit vafle je totiž vskutku jednoduché…

Na 4 porce potřebujeme:

100 g roztopeného másla
3 dl mouky
1 lžičku prášku do pečiva
4 dl mléka
špetku soli

Postup:

1. Smícháme všechny suché přísady, ke kterým postupně přidáme mléko.
2. Těsto dobře rozmícháme, aby v něm nebyly hrudky.
3. Nalijeme těsto do pánve na vafle a pečeme dozlata.

Smaklig måltid!

Autorka článku: Dominika Gašparová, Skandinávský dům
Zdroje: wikipedia.se, temadagar.se, prior.no, obrázek – heavytable.com