1. 12. – Den zisku islandské nezávislosti na Dánsku

Dnes slaví Island Den zisku nezávislosti na Dánsku (islandsky Fullveldisdagurinn). 1. prosince 1918 bylo ustaveno Islandské království spojené s Dánskem personální unií. Byl to velmi významný krok na cestě k úplnému osamostatnění Islandu na Dánsku. Proces byl završen 17. června 1944, kdy se ostrov stal svobodným státem poté, co lidé v referendu rozhodli o zrušení unie s Dánskem a o vytvoření republiky.

Při vyhlášení nezávislosti panovaly na Islandu kruté podmínky: zima byla neobyčejně tvrdá, bylo nedlouho po silné erupci sopky Katly a na ostrově řádila epidemie španělské chřipky, během níž zahynuly stovky Islanďanů a která v té době decimovala obyvatelstvo celého světa. Při slavnostním aktu byla představena nová vlajka Islandského království (měla stejnou podobu jako dnes), která se ale začala vyvěšovat až tři roky po vyhlášení. 1. prosinec se jako Den nezávislosti na Dánsku začal slavit až o několik let později, ke konci 20. let 20. století.

Island byl ve 13. století podroben norskými panovníky a roku 1397 společně s Norskem připadl Dánskému království. V roce 1874 byla ostrovu přiznána vnitřní autonomie (Islanďané mohli mít vlastní ústavu a svoji vládu), ale stále byl součástí Dánska. Na začátku 20. století pokračovalo osamostatňování Islandu ustavením Islandského království 1. prosince 1918. Jednalo se o nezávislý stát, který byl s Dánským královstvím spojen personální unií. Obě království měla společného panovníka – za dobu existence Islandského království (1918–1944) to byl jediný král Kristián X. Dále byl Island v té době neutrálním státem bez armády a o jeho obranu se staralo Dánsko.

Smlouva o personální unii byla platná do roku 1940. Roku 1944 byl islandským parlamentem Altingem schválen návrh zrušení unie s Dánskem a bylo vyhlášeno celonárodní referendum, kterého se zúčastnilo 98 % voličů. Celých 97 % z nich hlasovalo pro zrušení unie a 95 % z nich dalo hlas republice jakožto preferovanému státnímu zřízení. 17. června 1944 byl Island vyhlášen republikou a byla zrušena personální unie s Dánskem.

 

Autorka článku: Iva Doušová, Skandinávský dům
Obrázek – zdroj: nemendur.ru.is