Švédská kuchařka – Kulinářské tradice Severu od Dominiky Wittenberg Gašparové (vydalo nakladatelství Smart Press) si z celosvětové prestižní soutěže Gourmand World Cookbook Awards přivezla zlato ve své kategorii.
Autorka Dominika Wittenberg Gašparová vystudovala švédštinu na Univerzitě Karlově a ve švédské Uppsale, v minulosti pracovala ve Skandinávském domě. Před třinácti lety strávila na Severu svůj první rok a od té doby je závislá na všem, co souvisí se Švédskem. Jídlo miluje odmalička a nedávno se jí splnil sen – Švédská kuchařka, kterou s fotografkou Vandou Lubomirský Nárožnou a grafičkou Marií Binderovou, která je rovněž spolupracovnicí Skandinávského domu, před časem vydala v nakladatelství Smart Press, vybojovala 1. místo v prestižní celosvětové soutěži Gourmand World Cookbook Awards v kategorii C06 Scandinavian Cusine.
Závěrečný ceremoniál a vyhlášení nejlepších kuchařek světa se letos konal 26.–27. května v čínském Yantai v rámci World Cookbook Fair. Autorka si z něho osobně přivezla to nejvyšší ocenění. „Bol to užasný zážitok, aj keď som vo výhru tajne dúfala, nechcela som si to pripustiť. Nepripravila som si ani ďakovnú reč a doteraz tomu celkom nemôžem uveriť. Dúfam, že sa na Gourmand Awards ešte v budúcnosti vrátim,“ říká s nadšením autorka.
Prestižní mezinárodní soutěž Gourmand Cookbook Awards byla založena v roce 1995 a od té doby se jí ročně účastní tisíce kuchařských knih, projektů a autorů z až 205 zemí. Do nejužšího výběru v rámci specializovaných kategorií ale postupují jen desítky z nich, vyhodnocené jako ty nejzajímavější.
Švédská kuchařka – Kulinářské tradice Severu
Kniha je rozdělena do deseti kapitol, z nichž každá pojednává o určitém švédském kulturním fenoménu a pokrmech s ním spojených. Jedná se o první švédskou kuchařku vydanou v České republice. Popularita zdravé severské kuchyně ve světě v současnosti roste zásluhou fenoménu New Nordic Cuisine a známých michelinských restaurací, jakými jsou kodaňská Noma nebo severošvédský Fäviken. Čím dál tím víc lidí se tímto směrem vydává na cesty, odkud si přinášejí nevšední kulinářské zážitky a jedlé suvenýry, s nimiž si možná ne vždy dokážou doma poradit. Kniha přináší spoustu receptů na domácí švédské pokrmy a zároveň tipy, jak některé méně dostupné suroviny efektivně nahradit u nás. Velkou přidanou hodnotou kuchařky je její gastrokulturní stránka, která čtenářům v každé kapitole představí švédské zvyky a tradice s jídlem spojené. Může tedy sloužit i jako průvodce po kulinářské mapě Švédska.
Knihu vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz.