Tove Janssonová

Roztomilé skřítky mumínky přinesla světu finská, švédsky píšící spisovatelka a ilustrátorka Tove Janssonová, od jejíhož narození uplynulo v sobotu 9. 8. 2014 100 let. Muminí příběhy byly přeloženy do pětačtyřiceti jazyků včetně češtiny.

Janssonová se narodila v Helsinkách ve švédsky mluvící umělecké rodině sochaře Viktora Janssona a grafičky a ilustrátorky Signe Hammeearstenové-Janssonové. Většinu života strávila na ostrůvku Klovharu v jižním Finsku nedaleko města Porvoo. V dětství ji fascinovali různí skřítkové a trolové, a tak si později vytvořila své vlastní. Od mládí spolupracovala se satirickým časopisem Garm. Studovala výtvarné umění ve Stockholmu, Helsinkách a Paříži. Malovala obrazy, kreslila komiksy a ilustrovala řadu knih, mimo jiné finské a švédské vydání Tolkienova Hobita či Alenku v říši divů Lewise Carrolla.

V roce 1945 vyšla první knížka o mumíncích Cesta za tatínkem (v originále Mumínci a velká povodeň). Dobrosrdeční mumínci se sice podobají zvířátkům, ale mají i lidské vlastnosti, přemýšlejí o životě a někteří dokážou být i pěkně protivní. Celkem o nich vyšlo devět knih příběhů, 5 knih komiksových stripů (původně publikovaných anglicky) a několik knížek pro velmi malé děti. Mumínci se objevili i v řadě jejích povídek a komiksech, v rozhlase, v divadle, v televizi nebo na poštovních známkách. Mají i muzeum v Tampere a zábavní park na ostrůvku u městečka Naantali v jihozápadním Finsku.

Janssonová psala i knihy pro dospělé. V češtině vyšla například její autobiografie Dcera sochaře, ve které propojila vlastní prožitky s fantazií. Zemřela 27. června 2001.

 

Článek – zdroj: iDnes.cz (upraveno)
Obrázek – zdroj: ichef.bbci.co.uk