Vychází Švédská kuchařka

Švédská kuchařka obsahuje spoustu receptů ze severské kuchyně, ale představí i švédské zvyky a tradice a jídla s nimi spojená. Dozvíte se také, co se považuje za domácí klasiku, proč se oblíbené formě stolování říká švédský stůl, co znamená slovo „fika“, ale také jak se ve Švédsku slaví Vánoce, Velikonoce nebo letní slunovrat.

Kuchařku připravila naše kolegyně Dominika Wittenberg Gašparová, kterou možná znáte i jako autorku gastronomické sekce na našem webu. Na knize se podíleli i další lidé ze Skandinávského domu, nejvýrazněji Marie Binderová, která stojí za grafickou podobou kuchařky. O fotografie se postarala renomovaná fotografka Vanda Lubomirský Nárožná.

„Švédskou gastronomii jsem poznala při svých studijních pobytech a poté, co jsem se vdala za Norrlanďana ze severu země, jsem leccos odkoukala i od své tchyně a tchána. Vše začalo před třinácti lety. Když jsem se chystala na svou první návštěvu Švédska, pro jistotu jsem se mezi prvními frázemi švédsky naučila i větu „Jag är hungrig“, tedy Mám hlad. Rodina v městečku Östersund, kam jsem se tehdy vydala, mě přivítala jednoduchou, ale velmi chutnou večeří – slaným pájem ze sýru västerbotten. Největší zážitek mám ale ze srpnové hostiny se surströmmingem, proslulým kvašeným sleděm,“ poodhaluje Dominika kořeny svého nadšení pro severskou gastronomii.

Švédská kuchařka – kulinářské tradice Severu
Dominika Wittenberg Gašparová
Vydává nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz