Upečte si švédské léto: Koláče z lesních plodů Severu

Švédové mají k lesním plodům a bobulím výjimečný vztah. V létě je sbírání borůvek či malin oblíbenou součástí pobytu na chatě. Díky zákonu o volném přístupu k přírodě (tzv. allemansrätten) si je ve Švédsku může volně nasbírat každý. Na zimu si proto Švédi do mrazáku vždy schovají alespoň jeden sáček vlastnoručně nasbíraných plodů. Z jahod, malin, ostružin, borůvek, moruší a brusinek se připravují džemy a sirupy, které se používají k přípravě dezertů nebo se podávají jako příloha ke slaným koláčům a masovým kuličkám. My jsme pro vás vybrali tři recepty na oblíbené letní zákusky z lesních plodů.

Moruškový parfait
(Hjortronparfait)

Ostružiník moruška (hjortron) roste v celé severní části Evropy, Asie a Ameriky. Jeho plody jsou zpočátku červené, po dozrátí nabývají zlatisté barvy. Moruškám se proto také říká „zlato Severu“. Rostou po celém Švédsku, od Laponska po Skåne, s výjimkou Ölandu. Daří se jim v chladném podnebí (vydrží teploty až -40 °C!) a vyhovuje jim hlavně bažinatá půda severního Švédska, kde kvetou v červnu a červenci. Používají se na výrobu džemů, čajů a moruškového likéru. V sezóně se dají koupit čerstvé na trhu, po zbytek roku jsou k sehnání mražené. Obsahují velké množství vitamínu C. Morušky nejsou úplně levnou záležitostí, a lidé si proto v 60. letech jejich sběrem často přivydělávali.

Na 8 porcí potřebujeme:
4 vaječné žloutky
120 ml moruškového džemu
4 velké lžíce moruškového likéru nebo brandy
50 g cukru
300 ml smetany ke šlehání

Na ozdobu:
8 lžic moruškového džemu

Postup:
1. Připravíme se parní lázeň. Nad ní položíme mísu, ve které elektrickým šlehačem rozšleháme vaječné žloutky a cukr. Šleháme asi 2 minuty.
2. Poté mísu umístíme do větší nádoby s ledovou vodou. Šleháme další 3 minuty, dokud směs nevychladne.
3. Moruškový džem protlačíme sítem a smícháme s likérem. Vše přidáme do vaječné směsi.
4. Smetanu vyšleháme na šlehačku a přidáme ke směsi.
5. Keramické nebo skleněné misky vyložíme alobalem, poté do nich nalijeme směs. Dáme alespoň na 3 hodiny do mrazáku.
6. Parfait vyndáme z lednice 10 minut před podáváním, opatrně vyklopíme a ozdobíme morušovým džemem. Podáváme s perníčkem, nebo mandlovou sušenkou. Hotový parfait můžeme v mrazáku skladovat až 3 měsíce.

Brusinkový koláč s karamelem
(Lingonpaj med tjinuskisås)

Brusinky (lingon) rostou v chladných borovicových lesích Evropy. Vyhovuje jim stín, naopak se jim nedaří tam, kde jsou léta příliš teplá. Jejich listy zůstávají po celý rok zelené. V srpnu a září vyrostou z bílých kvítků malé červené plody. Brusinky mají mírně kyselou chuť, proto se hodí i jako příloha k masu a hodně sladkým dezertům nebo se míchají s cukrem a podávají k palačinkám.

Na 8 porcí potřebujeme:
Těsto:
125 g másla
1 dl ovesných vloček
3 dl mouky
2 velké lžíce ledové vody
4 dl brusinek nebo brusinkového džemu

Karamel:
2 dl smetany na šlehání
2 dl světlého sirupu
100 g másla
1 nebo 2 dl cukru
(podle toho, zda použijeme džem, nebo čerstvé brusinky)

Postup:
1. Rozehřejeme máslo a přidáme do něj ovesné vločky, mouku a vodu.
2. Hmotu dáme do formy na koláč s odnímatelným dnem. Necháme 30 minut odstát v lednici. Troubu předhřejeme na 200 °C. Koláč pečeme 25 minut ve spodní části trouby. Vytáhneme a necháme vychladnout.
3. V hrnci smícháme šlehačku, sirup a cukr a vaříme 10-15 minut. Připravenost otestujeme kápnutím kapky karamelu do sklenice se studenou vodou. Neměla by vyplavat na povrch, ale měla by zůstat měkká. Karamel musí dosáhnout teploty 120 °C. Poté hrnec odstavíme z plotny.
4. Ke karamelu přimícháme na kostky nakrájené máslo a necháme trochu vychladnout.
5. Karamelovou směs nalijeme na koláč a necháme úplně vychladnout. Před podáváním ozdobíme brusinkami a šlehačkou.

Borůvkový koláč s drobenkou a vanilkovým krémem
(Blåbärssmulpaj med vaniljsås)

Borůvky (blåbär) patří ve Švédsku k nejrozšířenějším rostlinám – vyskytují se na téměř 17 % rozlohy země. Ve Švédsku zrají v červenci a v srpnu. Tmavě modré plody jsou pokryté tenkým filmem, který je chrání před vysušením. V minulosti se věřilo, že plody, které ochranný film nemají, jsou jedovaté, protože je olízl had nebo se na ně vymočila liška. Borůvky jsou plné antioxidantů a používají se zejména na přípravu sirupů a džemů nebo se z nich dělá borůvková polévka (blåbärssoppa). V hovorovém jazyce se slovem blåbär označují sportovní amatéři. Nadávka vznikla v 60. letech 20. století při závodu Vasaloppet, kdy se méně nadaní soutěžící často zastavovali u stánků s borůvkovou polévkou, kterou se nezřídka polili, díky čemuž při dojezdu do cíle vypadali jako zmíněné plody. V současnosti si sběrem borůvek a jiných lesních plodů koncem léta vydělávají brigádníci z nejrůznějších koutů světa.

Na 8 porcí potřebujeme:
8 dl borůvek
1,5 dl cukru
250 g másla
6 dl mouky

Na vanilkový krém:
6 dl smetany na šlehání
2 vanilkové lusky
6 žloutků
100 g cukru

Postup:
1. Troubu předehřejeme na 200–250 °C. Smícháme mouku a cukr. Přidáme na kostky nakrájené máslo a mícháme, dokud směs nenabyde konzistenci drobenky.
2. Nádobu na pečení vymažeme máslem. Nasypeme do ní borůvky a trochu pocukrujeme. Posypeme drobenkou a pečeme asi 20 minut.
3. Smetanu s vanilkou přivedeme k varu. Necháme asi 20 minut odstát pod pokličkou.
4. Vymícháme žloutky s cukrem, přidáme ke smetaně. Vaříme do ztuhnutí.
5. Hotový krém přecedíme a dáme do ledničky. Koláč podáváme politý vychlazeným krémem.

Text: Dominika Gašparová, Skandinávský dům

Obrázky: stowr.se, allers.se, koket.se