Æbleskiver: zná je snad každý, kdo se alespoň trochu zajímá o Dánsko, případně o severskou gastronomii. První část tohoto slova bude asi povědomá každému, kdo vládne nějakým germánským jazykem: samozřejmě, æble znamená česky jablko. Ale co je skive? Slovník napoví, že jde o kotouč, kolečko nebo třeba plátek. Jsou tedy æbleskiver pečená jablka? Nebo jablečné lívance? Nepoučený cizinec bude překvapen. Æbleskiver jsou malé kulaťoučké vdolečky, které však při své cestě na talíř jablku ani nezamávají.
Spolu s mléčným rýžovým pudinkem s mandlí (risalamande) a svařeným vínem (gløgg) nesmí æbleskiver chybět na žádném julefrokostu čili vánočním večírku/besídce, které Dánové s oblibou pořádají během celého adventu pro rodinu a přátele, ale i kolegy a spolužáky. Těsto na ně připomíná palačinkové, ozvláštněné je však kardamomem a citronovou kůrou. Kuličky se servírují s marmeládou – nejčastěji jahodovou – a s moučkovým cukrem. Zajímavá je také jejich příprava: protože mají tvar (alespoň teoreticky) dokonalé koule, Dánové si na ně pořizují speciální pánve, jakési lívanečníky. Do těch se těsto nalévá a postupně obrací, dokud se celá kulička hezky rovnoměrně neosmaží.
Svůj název dostaly æbleskiver snad právě kvůli tvaru. Kdysi se do nich navíc prý plátky jablek dávaly, během staletí se od toho ale upustilo. Nyní pochopitelně už ani není nutné mít zmíněnou speciální pánev. V supermarketech se teď prodávají i æbleskiver mražené, které stačí dopéct v troubě. Během nepandemických Vánoc se běžně prodávají na trzích i v kavárnách. A kdo měl chuť na jablka, nemusí se cítit zrazený. Jsou strašně dobré i bez nich, ideální do sychravé, větrné a deštivé dánské zimy.
Recept na æbleskiver (cca 20 ks)
Ingredience:
250 g mouky
kůra z jednoho citronu
1 polévková lžíce cukru
1,5 čajové lžičky kardamomu
1 čajová lžička prášku do pečiva
0,5 čajové lžičky hrubé soli
3 vejce
4 dl podmáslí
50 g másla (a dalších 10 g na smažení)
marmeláda a moučkový cukr
Postup:
1) Smíchejte v míse mouku, citronovou kůru, cukr, kardamom, prášek do pečiva a sůl.
2) Přidejte i žloutky a podmáslí a míchejte, dokud není těsto hladké.
3) Přidejte rozpuštěné máslo (50 g).
4) V další míse vyšlehejte bílky, poté přidejte k těstu.
5) Rozehřejte pánev a do každé díry přidejte trochu másla.
6) Naplňte díry ze ¾ těstem a vdolečky rychle osmažte. Posléze je otočte, přidejte ještě trochu těsta a smažte dozlatova. Během smažení je průběžně otáčejte.
7) Když jsou hotové, podávejte je s marmeládou a posypané moučkovým cukrem.
Zdroj receptu: https://www.arla.dk/opskrifter/ableskiver/
Autorka textu: Tereza Čechová, Skandinávský dům