Marinovaný losos s hořčičnou omáčkou

Máte-li chuť uvařit si doma něco severského, připravte si třeba gravlax neboli marinovaného lososa.  Název pochází ze slovesa grava, což znamená kopat. Poukazuje na někdejší tradiční způsob přípravy tohoto pokrmu, kdy se  ryba na pár dní spolu se solí a cukrem na několik dnů zahrabala do země. Spustil se tak lehký proces kvašení, jehož výsledkem je jemná chuť lososa. V dnešní době vám ale na přípravu marinovaného lososa bude stačit plastová nádoba, lednička a pár přísad.

Gravlax se tradične podává za studena spolu s hořčičnou omáčkou a chlebem nebo vařenými bramborami. Je jedním z chodů, který ve Švédsku nesmí chybět na štědrovečerním stole.

Gravad lax s hořčicovým dressingem
(Gravad lax med hovmästarsås)

Na 8 porcí potřebujeme:

  • 1 kg lososa (filé s kůží, bez kostí)losos 2
  • 0,5 dl cukru
  • 0,5 dl soli
  • 1 lžíci bílého pepře
  • 1 svazek kopru

Na dressing:

  • 0,5 dl hořčice (například dijonské)
  • 1 lžící cukru
  • sůl podle chuti
  • bílý pepř
  • 1 lžíci octu
  • 1 dl oleje
  • 1 dl nasekaného kopru

Postup:

Losos:

1. Filé umyjeme a osušíme.
2. Kopr nasekáme a smícháme s cukrem, solí a pepřem.
3. Filé dobře potřeme směsí z obou stran. Uložíme do vzduchotěsné plastové nádoby na 2
dny.
4. Lososa po 24 hodinách obrátíme.
5. Po 2 dnech filé očistíme a podáváme nakrájené na tenké plátky, spolu s hořčičným
dressingem a černým chlebem.

Dressing:

1. Smícháme hořčici, cukr, sůl, ocet a pepř.
2. Pomalu po kapkách a za prudkého míchání přidáváme olej. Dressing by měl být hustý a
neoddělovat se od oleje.
3. Přidáme nasekaný kopr.

Dobrou chuť!

Autorka článku: Dominika Wittenberg Gašparová

Zdroje: http://www.reinsdyr.club/, wikipedia.se, bbc.co.uk, mittkok.expressen.se