Poslední zářijový týden slaví ve Švédsku od roku 2004 svátek prinsesstårta, česky princeznovský dort, nebo dort Princezna (někdy nesprávně překládané jako princeznin dort). Tento vynikající vynález ze šlehačky, vanilkového krému, marcipánu a piškotového těsta je dítětem švédské učitelky domácích prací, Jenny Åkerström. První zmínka o něm pochází z roku 1948, a to v její knize Nová kuchařka princezen. Åkerström tehdy v zámožné stockholmské čtvrti Östermalm učila dívky z lepších rodin a mezi její žačky patřily i princezny Margaretha, Märtha a Astrid, dcery prince Carla, vévody z Västergötlandu a princezny Ingeborg Dánské. Dort dostal údajně jméno podle toho, že mladým princeznám moc chutnal.
Ve Švédsku patří dort k jedním z nejoblíbenějších a existuje ve více variantách. V klasickém dortu Princezna tvoří horní vrstvu zelený marcipán, zatímco dort se žlutým marcipánem se nazývá Princ, nebo dort Carla Gustava a růžový marcipán pokrývá povrch dortu Opera. Mini verze dortu princezna se jmenuje žába.
Jeho příprava není úplně nejjednodušší, ale práce určitě stojí za to. Máte-li čas a trpělivost, zkuste náš recept a nezapomeňte si k dortu dát kafe!
Dort Princezna (Prinsesstårta)
Na 8 porcí potřebujeme:
Korpus:
4 vejce
2dl cukru
2dl mouky
2 lžičky prášku do pečiva
Náplň:
3 dl vanilkového krému
4 dl šlehačky
2 lžičky vanilkového cukru
0,5 dl malinového džemu
Na ozdobu:
obarvený zelený marcipán, rozválený do kruhu
marcipánová růže
práškový cukr
Postup:
1. Předehřejeme troubu na 175 °C.
2. Korpus: Vymažeme okrouhlou, asi 23cm formu na pečení. Vejce s cukrem vyšleháme. Smícháme mouku a prášek do pečiva. Přidáme k vaječné směsi. Nalijeme do formy.
Pečeme v dolní části trouby asi 40 minut. Když je korpus hotov, necháme ho několik minut odstát ve formě. Korpus pak opatrně vyjmeme a necháme vychladit.
3. Rozřežeme korpus na tři okrouhlé části.
4. Plnka: Šlehačku smícháme s vanilkovým cukrem a vanilkovým krémem.
5. První díl korpusu dáme na podnos a na něj naneseme vrstvu džemu a vrstvu krému. Na něj položíme druhý díl korpusu a namažeme krémem. Navrch položíme třetí díl korpusu a postup zopakujeme, tak aby bylo krému v středě a po stranách dortu víc.
6. Dort potáhneme marcipánem. Je lepší mít marcipán o něco větší než korpus, aby se nám podařilo obalit celý.
7. Ozdobíme marcipánovou růží a posypeme práškovým cukrem.
Dobrou chuť!
Text: Dominika Gašparová, Skandinávský dům
Zdroje: wikipedia.se, bokstugan.se, bakverket.com, obrázek – www.tryswedish.com