Deset švédských dobrot, které musíte ochutnat

Žijete v domnění, že švédské jídlo nemá mezinárodní kulinární scéně co přinést? Omyl. Švédsko, to nejsou jenom sledě a masové kuličky z IKEA. Přínášíme vám deset nejlepších, i když jistě ne zcela objektivních (a ne zcela původních) místních dobrot, na které Švédové nedají dopustit.

1

1. Borůvkový koláč s vanilkovou omáčkou (Blåbärspaj med vaniljsås)

Borůvky rostou po celém Švédsku a jsou zcela zdarma. Proč nevyužít příležitost a neproměnit je v jednoduchý, ale o to lepší koláč s drobenkou. To celé zalít ještě teplou vanilkovou omáčkou a je tu fika jak lusk!

22

2. Marinovaný losos (Gravad lax)

Oblíbená pochoutka, která nesmí chybět na žádném švédském stole! Kombinace losos, cukr, sůl a kopr možná nezní úplně lákavě, ale výsledný produkt určitě nadchne všechny milovníky ryb a jeho přípravu zvládne každý. Nejčastěji se podává s hořčičnou omáčkou hovmästarsås

3

3. Chlebíčkový dort (Smörgåstårta)

Češi mají chlebíčky, Švédové zas chlebíčkový dort. Jeho příprava je sice delší, ale kreativní typy se na ní určitě vyřádí. Nejlepší na tomto dortu je, že do něj můžeme nacpat téměř cokoliv. Nejoblíbenějšími náplněmi ve Švédsku jsou kombinace krevet, šunky a sýru, ale dají se udělat třeba i veganské. Tento dort nesmí chybět na žádné rodinné oslavě.

44

4. Pizza s omáčkou bearnaise (Pizza med bearnaisesås)

Pizza asi není úplně severský vynález. Ale co takhle pizza s omáčkou bearnaise a zelným salátem? Italské to určitě není a bearnaise omáčka je sice původem z Francie, ale ve Švédsku jsou tyto dva kondimenty oblíbenou častou volbou (zelný salát přitom v řadě pizzerií dostanete k jídlu zdarma a omáčka bearnaise je častou přílohou ke grilovanému masu). Jinak si můžete na vaši oblíbenou pizzu přidat třeba krevety, kebab, nebo svíčkovou. Nejvíce pizz se prý prodává 25. prosince a 1. ledna. Tak co, už máte hlad?

55

5. Semla (Semla)

Semla čili masopustní bulka plněná mandlovou směsí, bohatě ozdobená šlehačkou a na některých místech Švédska zalitá mlékem. Obvykle se dá koupit od Nového roku do Velikonoc, i když původně se semly mohly jíst jenom na tzv. Tlusté uterý (Fettisdagen), večer před začátkem velikonočního půstu.

6

6.Krevetový chlebíček (Räkmacka)

Když se někdy ocitnete ve švédské kavárně a budete mít chuť na něco lehkého, určitě vyzkoušejte krevetový chlebíček s majonézou, vejcem natvrdo a velkou hromadou krevet. To vše trůní na švédském chlebu s názvem polarbröd připomínajícím malou pizzu, nebo tmavém žitném chlebu kavring.

77

7. Plněný tenký chléb  (Tunnbrödsrulle)

U chleba ještě chvíli zůstaneme. Plněný tenký chléb (tunnbröd) připomínající tortillu je geniální vynález ze severu Švédska. Plní se bramborovou kaší, párkem a krevetovým salátem a je oblíbenou pouliční pochoutkou, a to hlavně po prohýřelé noci. Ve Stockholmu ho vyzkoušel i známý kuchař Anthony Bourdain (https://www.youtube.com/watch?v=fPCytfxNU7Y). Tunnbröd ostatně chutná fantasticky s čímkoliv. Třeba s vánoční šunkou a hořčicí, nebo jen tak k snídani se sýrem a kaviárovou pastou.

88

  1. Sýr västerbotten  (Västerbottenost)

Že na severu vědí, co je dobré, dokazuje i nejznámější švédský sýr – västerbotten – ze stejnojmenného kraje. Je hodně drahý, proto se recepty z něj považují za luxus. Nejčastěji ho najdete ve slaném koláči, který se podává s kaviárem ze sýru a společně se zakysanou smetanou a červenou cibulí. Jí se obvykle v létě, například při oslavách slunovratu.

Mat - serien. Familjen Lundqvist, Mamma Cilla, Pappa Lunkan, sönerna Patric och Markus.

9. Švédské tacos (Svenska tacos)

Švédské tacos nemají s těmi mexickými mnoho společného a proto je sem můžeme s klidem zařadit. Na typickém švédském taco stolu nesmí chybět mleté hovězí připravené s taco kořením, čerstvá zelenina, salsa a sýr. Tacos jsou oblíbeným jídlem v pátek večer, kdy má většina švédských rodin tzv. páteční pohodu (fredagsmys).

100

10. Dort princezna (Prinsesstårta)

Žádný milovník kulinářské dekadence si nesmí nechat ujít proslulý dort princezna. Jemný piškot prokládaný šlehačkou a jahodovou marmeládou potažený zeleným marcipánem je oblíbenou volbou narozeninových snídaní do postele, kde samozřejmě nesmí chybět ani čerstvě uvařená káva.

Autorka textu: Dominika Wittenberg Gašparová, Skandinávský dům

Zdroj: wikipedia.se