21. 6. – Otevření Lanového mostu v Rize

Lanový most (lotyšsky Vanšu tilts) je jeden z pěti mostů, které vedou přes řeku Daugavu (Západní Dvinu) v hlavním městě Lotyšska Rize. Most je zavěšený a jeho rozpětí je 312 metrů. Do provozu byl uveden 21. června 1981. Původně nesl jméno Gorkého most (Gorkija tilts), jelikož navazoval na Ulici Maxima Gorkého. Ulice M. Gorkého se dnes jmenuje Ulice Krišjānise Valdemārse (Krišjānis Valdemārs byl lotyšský novinář, politik a jedna z hlavních postav lotyšského národního obrození v 19. století).

Jako předloha rižskému mostu posloužil Nový most v Bratislavě (nyní Most SNP), který byl otevřen o devět let dříve a jenž byl lotyšskými médii označován za vhodný vzor. Lanový most v Rize ještě není zcela dokončen, zbývá dořešit návaznost na komunikace u sjezdu na levém břehu Daugavy. Dobudování bylo zbržděno finanční krizí, která v posledních letech Lotyšsko trápí.

Lanový most stojí nedaleko místa, kde byl v roce 1945 postaven provizorní dřevěný most přes Daugavu, zvaný Valdemārsův most (Valdemāra tilts). Po postavení a zprovoznění stálého přemostění, Kamenného mostu (Akmens tilts), v roce 1957, který nahradil druhý provizorní (pontonový) most přes Daugavu, byl pontonový most přesunut těsně vedle Valdemārsova mostu. Valdemārsův most byl poté v roce 1964 rozebrán a v užívání zůstal jen pontonový most, který sloužil až do roku 1981, kdy byl na jeho místě otevřen Lanový most.

 

Autorka článku a obrázku: Iva Doušová, Skandinávský dům