Svatomartinská husa po skandinávsku

Svatomartinský večer 10. listopadu se v Dánsku a Švédsku slaví svatomartinskou večeří.

Svátek se slaví na počest svatého Martina z Tours a v minulosti uváděl začátek 40denního předvánočního půstu. Martin byl původem římský voják, pocházející z oblasti dnešního Maďarska, který proslul svou dobrotou a štědrostí natolik, že ho lidé z francouzského města Tours chtěli zvolit biskupem. Martin se tomu podle legendy snažil zabránit tím, že se schoval v husím chlévě, ale kejhání ho prozradilo. Husy se podle této legendy zabíjejí jako trest za prozrazení tajemství.

V minulosti se na den svatého Martina 11. listopadu tradičně platil desátek, a protože uchovávat husy počas zimy bylo docela nákladné, často se desátek platil právě v podobě husích naturálií. Ve Švédsku se první doložená svatomartinská večeře konala v roce 1554 na panství v oblasti Södertörn. V 18. století se husy z velké části Švédska začaly vytrácet a tradice se v zemi znovurozšířila až se zavedením železnice. Dnešní svatomartinské menu skládající se z černé polévky z husí krve, pečené husy a jablkového koláče pochází z 50. let 19. století. V Dánsku jsou husy v současné době čím dál víc vytlačovány k chovu vhodnějšími kachnami.

Chystáte-li se sv. Martina také oslavit husí večeří, proč nezkusit náš recept?

Svatomartinská husa s červeným zelím a jablkovo-mátovým salátem
(Gås med rödkål och äppelsallad med mynta)

Pro 10 osob potřebujeme:

1,5 lžíce soli
1 lžičku mletého černého pepře
1 citron
6 jablek
225 g sušených švestek
1 mladou, asi 5kilovou husu
1 10litrový sáček na pečení

Omáčka:

1 l vody
0,5 lžičky mletého bílého pepře
5 lžic mouky
1 cibule
150 g mrkve
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce rajčatového protlaku
0,5 lžičky tymiánu
3 dl červeného vína
1 dl kuřecího vývaru
0,5 dl madeiry nebo portského
1 dl výpeku z husy
hrst petrželu
150 g celeru
2 lžíce husího sádla nebo másla

Červené zelí:

1 lžíce soli
2 lžíce křišťálového cukru
1 červená cibule
1 bobkový list
6 kuliček kajenského pepře
6 hřebíčků
3 jablka
2 lžíce octu
2 dl červeného vína
1,5 kg červeného zelí
3 lžíce husího sádla nebo másla
1 dl brusinkového želé

Jablkový salát:

3 dl křišťálového cukru
5 dl vody
1 dl citronové šťávy
5 kyselých jablek
5 lžic čerstvě nasekané máty

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 175 °C. Husu opláchneme pod studenou vodou a utřeme do sucha. Odstraníme kůži na krku a křídla.
2. Husu potřeme na povrchu i vevnitř šťávou z citronu. Osolíme a opepříme.
3. Jablka a švestky nakrájíme na kostky a husu nimi naplníme a zašijeme.
4. Vložíme do pekáče nebo sáčku na pečení. Do pekáče nalejeme vodu a pečeme asi 2 hodiny v sáčku, nebo 2,5-3 hodiny bez.
5. Poté, co husa získá zlatavou barvu, ji přikryjeme pečícím papírem. Papír, nebo sáček na pečení odstraníme 15 minut před koncem pečení.
6. Podáváme se zelím, omáčkou a salátem.

Omáčka:

1. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na kostky a osmažíme na sádle.
2. Přidáme rajčatový protlak, tymián a mouku. Dobře promícháme. Přidáme vývar a vodu a za občasného míchání přivedeme k varu.
3. Přidáme víno, sójovou omáčku a dochutíme madeirou, nebo portským. Necháme vařit asi 30 minut. Scedíme a přidáme výpek z husy.
4. Dochutíme solí a pepřem podle potřeby.

Červené zelí:

1. Zelí nakrájíme najemno.
2. Jablka a cibuly oloupeme a nakrájíme nadrobno.
3. Na tuku osmažíme cibuly, jablka a zelí.
4. Přidáme víno, ocet a koření a dusíme po dobu 20 minut.
5. Přidáme sůl, pepř, cukr a želé a vaříme dalších 5 minut.

Jablkový salát s mátou:

1. Ve velkém hrnci smícháme vodu, citrónovou šťávu a cukr.
2. Jablka oloupeme, nakrájíme na kostky a vložíme do nálevu.
3. Nálev přivedeme do varu a vaříme pár minut, dokud jablka nezprůhlední. Scedíme a uložíme do oddělených nádob.
4. Před podáváním smícháme nasekanou mátu s jablky a nálevem.

Smaklig måltid!

Text: Dominika Gašparová, Skandinávský dům

Obrázek: huvudveck.wordpress.com