Joulupöytä – finský štědrovečerní stůl

Štědrý den začíná ve Finsku snídaní – rýžovou kaší a švestkovou „polévkou“ (luumukiisseli). Kolem oběda očekávají obyvatele země tradiční vyhlášení míru, kterého se prostřednictvím televize chopí starosta města Turku. Jedná se o starou tradici, jež se zachovala z dob, kdy křesťanská církev vyhlašovala dočasné příměří v období válek. K lehkému obědu se obvykle sejdou příbuzní, kteří si poté společne zajdou do sauny. V podvečer jdou rodiny na hroby zesnulých bližních odnést svíčky, aby poté zasedli u vánočního stolu (joulupöytä).

Vánoční večeře se svou konzistencí podobá švédské. Nesmí chybět vánoční pečená šunka (joulukinkku). Kdo nemá rád vepřové, může si pochutnat na louhované rybě (lipeäkala) podávané s máslem a bílou omáčkou, na marinovaném lososu nebo nakládaných sledích. Samozřejmostí jsou u štědrovečerní tabule zapékaná jídla (laatikot) jako například mrkev (porkkanalaatikko), játra (maksalaatikko) nebo brukev (lanttulaatikko) a také salát z červené řepy (rosolli) nebo hub. K pití nesmí chybět vánoční pivo, vodka a také svařák (glögi). Jako zákusek se podávají hvězdičky plněné povidly (joulutorttu) nebo rýžová kaše s mandlí (riisipuuro), která se jí společně z velkého hrnce. Kdo najde mandli, má nárok rozbalit po večeři své dárky jako první. V některých rodinách je tato tradice spojená už se snídaní a nálezce mandle je poctěn čtením vánočního evangelia u večerní tabule nebo bude mít celý rok štěstí.

Chcete si něco z finského štědrovečerního stolu vyzkoušet? Přinášíme vám dva osvědčené recepty.

Zapečená brukev
(Lanttulaatikko)

Na 8 porcí potřebujeme:

2 středně velké brukve, oloupané a nakrájené na kostky
2 vejce
1,5 lžičky soli
0,5 lžičky muškátového oříšku
3 lžíce másla
0,5 dl smetany
0,5 dl strouhanky
vodu

Postup:

1. Nakrájené brukve dáme do hrnce s vodou. Přidáme 0,5 lžičky soli a přivedeme do varu.
2. Snižíme teplotu a vaříme, dokud brukve nejsou měkké, asi 20 minut.
3. Slejeme a uděláme z nich kaši.
4. Strouhanku zalejeme smetanou, do které jsme přidali muškátový ořech, 1 lžičku soli a vyšlehaná vejce.
5. Smetanovo-strouhankovou směs smícháme s brukvovou kaší.
6. Pekáč potřeme máslem. Brukev položíme do pekáče a navrch naneseme menší kusy másla.
7. Pečeme při 220 stupních asi hodinu, pokud není nákyp navrchu lehce zlatý. Podáváme s vánočni šunkou, nebo samotné.

Hvězdičky plněné povidly

(Joulutorttu)

Potřebujeme:

250 g másla
250 g jemného tvarohu
250 g mouky
2 vaječné žloutky
150 g povidel
moučkový cukr

Postup:

1. Dobře smícháme máslo, tvaroh a mouku. Těsto uložíme do ledničky aby trochu ztuhlo.
2. Po hodině těsto z ledničky vyndáme a vyválíme na plát silný asi 0,5–1 cm.
3. Těsto krájíme na čtverce o velikosti 8×8 cm. Každý čtverec diagonálně nařežeme od rohům ke středu. Uprostřed si necháme prostor na umístění asi lžičky džemu.
4. Formujeme těsto do tvaru větrných mlýnů tak, že zvedneme jeden roh a složíme ho do středu na vrch džemu. Tam, kde se roh dotýká džemu, naneseme trochu vaječného žloutku.
5. Na to složíme další roh a postup se žloutkem opakujeme.
6. Podobně postupujeme při zbývajících 2 rozích. Poté uprostřed rohy pevně stlačíme, aby držely.
7. Položíme na vymaštěný plech a pečeme na 225 °C asi 12–15 minut dozlatova tak, aby se koláčky mírně nafoukly. Hotové posypeme moučkovým cukrem.

Autorka: Dominika Gašparová, Skandinávský dům

Zdroje: valio.fi, k-ruoka.fi