Neznámý Ingmar Bergman

Filmového režiséra Ingmara Bergmana zná každý cinefil. Po několik dekád 20. století bylo Bergmanovo jméno v podstatě synonymem pro švédskou kinematografii. Bergman byl však srdcem divadelník a po celý svůj tvůrčí život působil současně jako divadelní režisér a postupně také jako umělecký šéf několika švédských divadel. Začínal ovšem jako scenárista. Svět tedy Ingmar Bergman nahlížel třemi způsoby ‒ perem, hledáčkem kamery a proscéniovým obloukem divadla.

Skandinávský dům tohoto osobitého tvůrce připomene prostřednictvím několika akcí, které se zařazují do českých oslav 100. výročí Bergmanova narození (Bergman100).

BRNO

29. 5. 2018 (17:30, Tržnice Brno na Zelném trhu) Moderovaná debata na téma různé tváře Ingmara Bergmana v rámci festivalu Divadelní svět Brno; hosté: teatrolog David Drozd a esejista Pavel Švanda

5. 6. 2018 (18:30, Kinokavárna Scala) Promítání dokumentu Trespassing Bergman s lektorským úvodem Karolíny Stehlíkové

PRAHA

6. 6. 2018 (20:00, Kino Atlas) Promítání dokumentu Trespassing Bergman a debata s režisérem Hynkem Pallasem

Partnerská akce:

7. 6. 2018 (19:30, Divadlo DISK) Divadelní představení – Ingmar Bergman: Šepoty a výkřiky; Klub činoherního divadla + soutěž o vstupenky

V říjnu chystáme besedu v rámci Bergmanovského divadelního týdne.

Akce se konají ve spolupráci s Divadelním světem Brno, Univerzitním kinem Scala, Kinem Atlas, společností CinemArt, Švédským filmovým institutem, Švédským institutem a Divadlem DISK za finanční podpory statutárního města Brna a Velvyslanectví Švédska. Literární projekt Skandinávského domu podpořilo Ministerstvo kultury ČR a Magistrát hl. m. Prahy.