Letní tipy na severské knihy

I k létu patří knížky. Ať už zůstáváte doma, vyrážíte do hor, k vodě nebo na venkov, nebo se vydáváte do zahraničí, nezapomeňte si do zavazadla přibalit alespoň jednu knihu.

Åsne Seierstad: Dvě sestry

Uvěřily. A rozhodly se. Opustily rodinu i domov a odešly do Sýrie, aby bojovaly na straně ISIS za svého Boha a svou víru. Dvě sestry, Norky somálského původu – devatenáctiletá Ayan a šestnáctiletá Leila – žijí se svou rodinou v Oslu až do momentu, kdy zmizí v síti teroristické organizace. Norská reportérka a spisovatelka Åsne Seierstad přichází se strhující knihou, ve které se snaží zjistit, proč se dívky zradikalizovaly.

Liv Strömquist: Ovoce poznání

Žádná jiná část lidského těla nevzbuzuje po staletí tolik vášní jako to, čemu se říká „ženský pohlavní orgán“. Co to vlastně je? A proč máme právě k němu tak extrémně problematický, vyhraněný, láskyplný i nenávistný vztah? Impozantní portrét orgánu, který malíř Gustave Coubert nazval Původem světa.

Ida Jessenová: Nový čas

Roku 1904 přichází do městečka Thyregod mladá učitelka Lilly. Uprostřed vichrného jutského vřesoviště má vést nově zřízenou školu. V lodním pytli si s sebou veze mladistvý elán, pár třísek na podpal, ale také deník, do kterého si stačí zapsat pouhých několik vět. Vzápětí ji pohltí práce i první velká láska a na psaní nemá pomyšlení.

Tove Janssonová: Jak to bylo dál?

Jeden z prvních příběhů ze světa skřítků muminů, bambulů, hatifnatů, fififjonek a jiných tvorečků. Navíc ozvláštněný všelijak tvarovanými výseky do stránek. Vypráví se v ní o tom, jak muminek s mimlou hledali ztracenou malou Miu a na své pouti se dostali k moři i do jeskyně, dokonce je pořádkumilovný bambul vcucnul do vysavače…

Kristín Ragna Gunnarsdóttir: Úlf a Edda – ukradený klenot

Začínají letní prázdniny, ale Edda se na ně ani trochu netěší. Kvůli tatínkově nové práci je totiž musí strávit mimo město, ve vesničce jménem Skálholt, která byla kdysi dávno jedním ze dvou sídel islandských biskupů a významným střediskem kultury. Aby toho nebylo málo, dostane Edda na starosti svého mladšího nevlastního bratra Úlfa…

Knud Rasmussen: Noví lidé

Grónsko-dánský polárník Knud Rasmussen získal většinu materiálu k této své prvotině na Dánské literární expedici do Grónska v letech 1902–1904. Kromě cenných etnografických postřehů se Rasmussenovi podařilo zapsat a přeložit do dánštiny mýty a pověsti Inuitů, které se prolínají s deníkovými zápisky navozujícími dojem cestopisu.

Přejeme slunečné léto a hodně času na čtení!
Tým Skandinávského domu

Partnerem knižních tipů je knihkupectví Martinus.cz.

Martinus