Dny Severu 2018 PRAHA

Devátý ročník festivalu severské kultury se zaměří na tabu.

Témata, o nichž se v dané společnosti nemluví, se vyskytují po celém světě. Severské země obvykle vnímáme jako pokrokové a liberální státy, v nichž se otevřeně diskutuje o všem a kde žádná (auto)cenzura neexistuje. Neplatilo to však vždy a ani dnes to neplatí absolutně. V minulosti se na Severu tabuizovala celá řada oblastí lidského života od sexuality přes diskriminaci původního obyvatelstva po „nevhodná“ témata v knížkách pro děti. Festival Dny Severu, který se letos koná už podeváté, nabídne prostor k diskusi nad vybranými kulturními díly, která lze chápat jako kontroverzní nebo která se dotýkají témat, o nichž se z různých důvodů často mlčí.

Během festivalu se letos uskuteční dvě spisovatelské besedy. Švédská spisovatelka Pernilla Stalfelt, autorka knihy O smrti smrťoucí, bude diskutovat o tabu v dětské literatuře s českou autorkou Petrou Soukupovou (Kdo zabil Snížka?), a to ve čtvrtek 25. 10. O týden později, ve čtvrtek 1. 11. ve vzducholodi Gulliver v Centru současného umění DOX vystoupí finský spisovatel a držitel prestižního ocenění Finlandia Jussi Valtonen, který v románu Oni nevědí, co činí ukazuje odvrácenou stranu moderní společnosti. Debatovat bude s českou spisovatelkou Markétou Baňkovou, autorkou knih Straka v říši entropie a Maličkost.

Těšit se můžete také na Severský divadelní večer k představení Dánská občanská válka 2018-24 Divadla Na zábradlí a na tři filmová promítání. Na různé podoby společenských tabu si totiž posvítíme i na filmovém plátně. Festival zahájí švédský snímek o vztazích androgynního chlapce Něco se musí zlomit. Dále je na programu islandský syrový příběh Děti, který se nevyhýbá šikaně, schizofrenii či kriminálnímu podsvětí. Jedinečný zážitek nabídne Sensuela, finský erotický film ze 70. let, jehož hlavní hrdinkou je krásná sámská dívka, kterou okolnosti přivedou na scestí.

Festival se kromě Prahy uskuteční v lehce zeštíhlené podobě také v Brně (podrobný program zde) a setkání s Jussim Valtonenem proběhne 29. 10. i v Bratislavě.

PROGRAM FESTIVALU V PRAZE:
23. 10. 19:00 Promítání: Něco se musí zlomit (Kino Evald)
25. 10. 19:00 Tabu v dětské literatuře: Pernilla Stalfelt a Petra Soukupová (Cafe Elektric)
30. 10. 19:00 Promítání: Děti (Kino Evald)
31. 10. 19:00 Promítání: Sensuela (Kino Evald)
1. 11. 17:00 Autogramiáda Jussiho Valtonena (Palác knih Neoluxor, Václavské nám.)
1. 11. 19:00 Člověk v říši (ne)svobody: Jussi Valtonen a Markéta Baňková (Gulliver – DOX)
3. 11. 19:00 Divadelní večer: Dánská občanská válka 2018-24 (Divadlo Na zábradlí) NOVÝ TERMÍN!

Více informací viz po rozkliknutí názvů jednotlivých akcí

Festival pořádá Skandinávský dům ve spolupráci s Komorním kinem Evald, Centrem současného umění DOX, Divadlem Na zábradlí, Cafe Elektric, severskými velvyslanectvími v ČR a za podpory Ministerstva kultury ČR, Magistrátu hl. m. Prahy a literární agentury FILI.