Promítání: Otravný chlap

Orwellovská dystopie a kafkovská vize chladného světa bez emocí

Dystopiím se na Severu nebývale daří v literatuře i ve filmu a festival Dny Severu 2017 představí hned několik z nich. K těm nejpovedenějším na stříbrném plátně bezpochyby patří norský snímek Otravný chlap.

OTRAVNÝ CHLAP (Den brysomme mannen, 2006, Norsko/Island, 92 min)

Režie: Jens Lien
Hudba: Ginge Anvik
Hrají: Trond Fausa Aurvåg, Petronella Barker, Per Schaanning, Birgitte Larsen, Anders T. Andersen, Sigve Bøe, Bjørn Jenseg

Stránka filmu na ČSFD (74 %)

Dvaačtyřicetiletý Andreas přijíždí jednoho rána do cizího města, aniž by věděl, jak a proč se tam dostal. Jeho příchod je však již očekáván, je pro něho nachystán domov, zaměstnání, dokonce i partnerka. S každým novým dnem vychází najevo stále více podivných skutečností o městě a zdá se, že z něho nelze uniknout. Po čase se Andreas setkává s Hugem, který ho zavede do sklepa svého bytu a ukáže mu tajemnou prasklinu ve zdi, z níž se ozývá překrásná hudba evokující Andreasovi vše, co ve svém životě postrádá. Možná že je tato prasklina branou do jiného, lepšího světa?

Natáčelo se v norském hlavním městě Oslu a v pouštní přírodní rezervaci Sprengisandur na Islandu. V hlavní roli Andrease zaujme norský herec Trond Fausa Aurvåg, známý například z filmu Uchvácen ženou (Tatt av kvinnen) podle románu Erlenda Loea. Režisér Jens Lien se proslavil 1minutovým krátkým snímkem s povedenou pointou Přírodní brýle (Naturlige briller, 2001) a mezi jeho další oceňované celovečerní snímky patří Jonny Vang (2003) a Synové Norska (Sønner av Norge, 2011).

V původním znění s českými titulky.

Vstupné: 120 Kč
Rezervace vstupenek na www.evald.cz

Promítání pořádá Skandinávský dům ve spolupráci s Komorním kinem Evald, distribuční společností CinemArt a produkčními společnostmi Tordenfilm AS a Storm Rosenberg.