Letní tipy na severské knihy

Léto je v plném proudu a my vám přinášíme tipy na knihy, se kterými můžete vyrazit k vodě nebo do parku. Potěší nás, pokud s námi i nadále budete na sociálních sítích sdílet své čtenářské zážitky opatřené hashtagem #readnordic.

Erlend Loe: Náklaďáky Volvo

Do värmlandské krajiny přichází muž. Jmenuje se Doppler. Andreas Doppler. Je to Nor. Má s sebou ročního losa Bonga. A syna Greguse. Los kráčí v jeho stopách po stezičce a syn spí na potahu taženém losem. Ačkoli je pozdě večer, nic nenasvědčuje tomu, že by Doppler brzy hodlal někde složit hlavu. Co dělá ve švédských lesích? Pokračování úspěšného románu Doppler.

Tony Samuelsson: Kafkův pavilon

Po Hitlerově vítězství ve druhé světové válce je Švédsko vazalským nacistickým státem. „Obyčejní lidé“ si více méně spokojeně žijí své obyčejné životy, „krátkolebí“, odsouzení k vymizení z genetického dědictví, živoří v ghettech a spisovatelé se musí rozhodnout – budou sloužit novému Švédsku? Délka jejich pobytu v této uzavřené „spisovatelské kolonii“ záleží výhradně na tom, jak ochotně a kvalitně poslouží režimu.

Lars Husum: Můj kámoš Ježíš

Nikolaj přišel ve třinácti letech o svoje rodiče a od té doby se o něj stará jeho o sedm let starší sestra. On se jí za její péči odvděčí tím, že se spřáhne s gangem, fláká se, pije a začne mít násilnické sklony – zkrátka dělá všechno proto, aby ji přivedl do hrobu. Až se jednou vrátí domů a tam na pohovce sedí jakýsi vlasatý motorkář v sandálech, který tvrdí, že je Ježíš Kristus a že přišel z Nikolaje udělat lepšího člověka.

Tove Jansson: Cestovat nalehko

V povídkách Tove Janssonové, známé především díky příběhům o mumíncích, najdeme témata, která ji celý život zajímala: ostrovy, moře, lodě, cestování. Přírodu. Samotu. Práci a lásku. Svobodu. A stále přítomné téma času. Tato sbírka povídek je ideální pro letní cestování a poklidné zamyšlení nad přírodou a člověkem.

Auður Ava Ólafsdóttir: Výhonek osmilisté růže

Dvaadvacetiletý vypravěč se vydává na cestu z rodného severského ostrova do horského kláštera v blíže neurčené zemi na kontinentu. Čtenář si teprve postupně skládá drobné i velké události, které vypravěčově cestě předcházely: láska jeho nedávno zemřelé matky k zahradě a květinám, náhodné zplození dcery s takřka neznámou dívkou, pravidelné večeře s autistickým bratrem a otcem, který vaří podle matčiných receptů.

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Magický průvodce městem pod pahorkem

Šéfredaktor Olli Suominen vede středně velké nakladatelství. Jeho poklidný život, plný práce i rodinné rutiny, se změní, když si založí facebookový účet. Ozvou se mu totiž nejen kamarádi z dětství, ale i jeho první láska, nyní slavná spisovatelka, jež mu nabídne novou knihu. Citově okoralý Olli znovu zažívá probouzející se vášeň a posléze se ocitá před zásadním rozhodnutím.

Přejeme pohodové léto plné čtivých severských knih!
Tým Skandinávského domu

Partnerem knižních tipů je knihkupectví Martinus.cz.

Martinus