27. 7. – Den spáčů

Vedle svátků vycházejících z pohanské a křesťanské tradice a významných dní připomínajících slavné osobnosti národní historie a kultury se ve Finsku slaví i několik bizarních dní. Jedním z nich je tzv. Den spáčů, který se finsky nazývá unikeonpäivä, což doslova znamená “plší den” (unikeko je finsky plch velký, který je v této souvislosti metaforou spáče). Ač se to možná na první pohled nezdá, i Den spáčů pochází původně z křesťanských tradic – připomíná sedm efeských mučedníků, kteří ve 3. století uprchli před pronásledováním křesťanů za římského císaře Traiana Decia (249–251) do jeskyně, kde usnuli, a probudili se až za 200 let.

Zatímco v Německu (Siebenschläfertag), Dánsku (Syvsoverdag), Anglii (Seven Sleepers Day) a Estonsku (seitsmemagajapäev) se Den spáčů slaví 27. června, ve Finsku (unikeonpäivä), Norsku (Syvsoverdag) a Švédsku (Sjusovaredagen) je to přesně o měsíc později, tedy 27. července. Na Severu se nejvíce oslavuje ve finském Naantali, malebném městečku na jihozápadním pobřeží nedaleko Turku. Zdejší tradice oslav Dne spáčů sahá do 80. let 19. století. Od roku 1959 se pak na tento den volí “největší spáč v zemi”. Od roku 1983 se tradice prosadila také v jihofinském městě Salo.

A jaké zvyky se s Dnem spáčů pojí ve Finsku? Podle tradice je ten, kdo si pospí nejdéle, probuzen ledovou vodou nebo přímo z postele hozen do nejbližšího jezera či mořského zálivu. V Naantali oslavy propukají již v 7 hodin ráno, kdy je do moře v místním přístavu v centru městečka vržena každý rok jiná slavná osobnost. Její totožnost zůstává pro diváky utajena až do chvíle, kdy se vypotácí z vody ven. Alespoň jednou v moři skončil každý starosta Naantali, mnoho zpěváků, herců, spisovatelů, byznysmenů i politiků. A vzhledem k tomu, že je Naantali letním sídlem finských prezidentů, tak ranní koupeli neunikl ani manžel bývalé prezidentky Tarji Halonen (ve funkci 2000–2012) Pentti Arajärvi. V minulých letech se dále v moři octl například ředitel oblíbeného naantalského zábavního parku Muumumaailma (Svět mumínků) Tomi Lohikoski (na obr.), hudební skladatel Olli Kortegangas, rektor Univerzity v Turku Keijo Virtanen a početný zástup výkonných ředitelek a ředitelů místních firem.

 

Autor článku: Michal Švec, Skandinávský dům
Obrázek – zdroj: naantali.fi