19. 7. – Zahájení LOH v Helsinkách

19. července 1952 byly zahájeny XV. letní olympijské hry, které se konaly ve finském hlavním městě Helsinky. Zahájení olympiády se zúčastnil i slavný „Létající Fin“, finský běžec Paavo Nurmi, který na Olympijský stadion přinesl olympijský oheň a zažehl ho tam. Oficiálního zahájení se ujal tehdejší finský prezident Juho Paasikivi.

LOH v Helsinkách je jediná olympiáda, kterou kdy Finsko pořádalo. Výstavba sportovišť probíhala zároveň s poválečnou obnovou Finska a zahájení olympiády tuto etapu symbolicky uzavřelo a otevřelo léta prosperity. Helsinky měly hostit již hry v roce 1940, ale ty byly zrušeny kvůli vypuknutí druhé světové války. LOH v roce 1952, ovlivněné probíhající studenou válkou (musely být např. postaveny dvě olympijské vesnice – jedna pro účastníky z „kapitalistických“ zemí a druhá pro sportovce z východního bloku), skončily 3. srpna. Půl roku před nimi se v roce 1952 konala ještě jedna olympiáda ve Skandinávii: ZOH v norském Oslu.

Na LOH v roce 1952 se poprvé představili sportovci Sovětského svazu a svými výsledky ukázali, že se s nimi bude muset v budoucnu počítat (získali druhý nejvyšší počet zlatých medailí; viz tabulka). Kromě nich se na olympiádě famózními výkony blýskli také manželé Zátopkovi, kteří dohromady získali čtyři zlaté: Dana v oštěpu a Emil v závodě na 5000 m, 10 000 m a v maratonu. Vytrvalec Emil se stal díky parádním atletickým představením doslova hrdinou finských fanoušků a připomněl slavné časy Paava Nurmiho.

Helsinské olympiády se zúčastnilo téměř 5000 sportovců ze 69 zemí. Třináct států na hrách debutovalo, např. již zmíněný SSSR a dále Indonésie, Izrael, Vietnam nebo Thajsko. Nejvíce medailí podle počtu zlatých i podle celkového počtu si z Finska odvezly Spojené státy. Pořadatelská země skončila osmá. Zajímavě dopadlo Maďarsko a Německo (tj. západní Spolková republika Německo, východní část se her nezúčastnila): Maďarsko skončilo na skvělém třetím místě hned za USA a SSSR s celkovým ziskem 42 medailí, zatímco Německo se umístilo až na 28. místě, jelikož nezískalo ani jednu zlatou medaili, ale přitom si z Helsinek odvezlo celkem 24 medailí.

Hry XV. letní olympiády v Helsinkách jsou označovány za poslední čistě sportovní svátek. Následující olympijské hry už byly značně ovlivněny komercializací, dopinkovými skandály a politickou situací ve světě (bojkoty her, terorismus a další).

Autorka článku: Iva Doušová, Skandinávský dům
Obrázky – zdroj: wikipedia.org