fika 3

Švédsko to je IKEA, Volvo a fika

Není nic švédštějšího než fika. Tato sociální instituce označující pauzu na kafe je fenomén, který dokáže vyřešit jakýkoliv problém: Det löser sig. Kom så tar vi en fika.

Nemusí se však nutně jednat jen o kávu (která bývá zásadně překapávaná, pokud možno černá, bez cukru a čím silnější, tím lepší). Fika může v současnosti zahrnovat témeř jakoukoliv malou svačinu v podobě chlebíčku, koláče i čaje, ale vzhledem k tomu, že Švédové jsou národem s nejvyšší konzumací kávy na hlavu, je fika často synonymem pro “černé zlato“.

Provozovat pití kávy (att fika, sloveso) se může kdekoliv, například v kavárně nebo cukrárně, kterým švédové říkají ett fik, doma nebo na pracovišti, kde mají zaměstnanci často oficiálně stanovené fikapauser (pauzy na kafe). V severním Švédsku se vyskytuje i večerní fika (kvällsfika), což znamená malou svačinu v podobě čaje nebo kakaa a chlebíčků v pozdějších večerních hodinách. Podstatné jméno fika označovalo v minulosti i samotnou kávu, dnes je ale význam slova širší.

O původu slova se mezi lingvisty vedou spory. Jisté však je, že vzniklo obrácením slova kaffe, v jistých dialektech kaffi, naruby. V jazyce je jeho použití možné vysledovat do roku 1910. Podle jedné teorie se do švédštiny dostalo ze sociolektu zpracovatelů kůže z kraje Dalarna, kteří ve svém žargonu obraceli slova místního dialektu naruby, aby svou mluvu učinili více neproniknutelnou pro nezasvěcené. Kávě se říkalo fäka, nebo fik (z dialektáního kaffä pro kávu). Slovo pak přešlo do jazyka podomních prodejců, kteří jej na svých cestách šířili dál. Podle Hermana Palma, autora díla Tajné jazyky Švédska, používali slovo fika začátkem 20. století stockholmští kominíci, od nichž se pravděpodobně postupně rozšířilo do ostatních společenských vrstev.

Pozve-li vás někdo k sobě domů na fiku, bývá dobrým zvykem vzít s sebou fikabröd, t.j. (sladké) pečivo různého druhu. Inspirovat se můžete třeba následujícími recepty.

Kardamomový koláč (Kardemummakaka)

Na 12 porcí potřebujeme:

fika 13 vejce
2,5 dl cukru krystal
200 g smetanového sýru (typu žervé)
3 dl mouky
1 lžičku prášku do pečiva
2 lžičky kardamomu
2 lžičky vanilkového cukru
špetku soli
práškový cukr na posypání

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 175 stupňů.
  2. Vyšleháme vajíčko s cukrem. Přidáme smetanový sýr.
  3. Přidáme zbytek ingrediencí a vyšleháme těsto.
  4. Vlejeme do vymaštěné formy a pečeme 35-40 minut.
  5. Hotový koláč posypeme práškovým cukrem.

Kakaová roláda Sen (Drömrulltårta)

Na 12 porcí potřebujeme:

Těsto:fika 2

3 vejce
2 dl cukru krystal
1,5 dl mouky
0,5 dl kakaa
1 lžičku prášku na pečení

Máslový krém:

150 g másla
2 dl práškového cukru
2 lžičky vanilkového cukru
1 vaječný žloutek

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 225 stupňů. Vyšleháme vejce a cukr.
  2. Přidáme mouku, kakao a prášek do pečiva.
  3. Těsto vlejeme do formy vyložené pečicím papírem a pečeme 5-7 minut.
  4. Vyndáme z trouby, odstraníme pečicí papír a necháme vychladnout.
  5. Vyšleháme máslo, práškový cukr, vanilkový cukr a žloutek.
  6. Krém naneseme na koláč a srolujeme. Skladujeme v lednici.

Smaklig måltid!

 

Autorka článku: Dominika Wittenberg Gašparová, Skandinávský dům

 Zdroje: wikipedia.se, arla.se