Severský literární večer

Skandinávský dům ve spolupráci s kampaní #ReadNordic a Studentským klubem Celetná pořádá u příležitosti veletrhu Svět knihy tradiční literární večer se severskými spisovateli.

Pozvání na besedu přijali legendární norský spisovatel Jostein Gaarder, který se proslavil především jako spisovatel neobyčejných knih pro děti a mládež, finská spisovatelka Johanna Sinisalo, přední představitelka finské vědecko-fantastické a antiutopické prózy, a švédský spisovatel Ulf Stark, jehož úspěšné dětské knihy byly přeloženy mimo jiné i do češtiny. Přijede také dánská povídkářka Dorthe Norsová, jejíž sbírka povídek Na hraně se minulý rok stala její první knihou přeloženou do češtiny, a osobitý islandský spisovatel a básník Sjón, který se vymyká hlavnímu proudu současné islandské literatury.

Beseda bude rozdělená do dvou částí: v první části od 19:00 do 20:00 povede Daniela Mrázová diskuzi s Josteinem Gaarderem, Johannou Sinisalo a Ulfem Starkem, od 20:15 do 21:15 hodin pak Marie Voslářová vyzpovídá Dorthe Norsovou a Sjóna. Besedu doplní scénické čtení úryvků z děl autorů.

Dánsky, finsky, islandsky, norsky a švédsky.
Tlumočeno do češtiny.

Vstupné dobrovolné.

Jostein Gaarder_Niklas LelloJostein Gaarder (1952) je norský spisovatel knih převážně pro děti a mládež. Ve svých knihách pojednává o základních otázkách lidské existence a nabádá čtenáře k tomu, aby neztráceli schopnost okouzlení ze světa kolem. Hned jeho druhá kniha Sofiin svět, román o dějinách filosofie, autora proslavila a stala se světovým bestsellerem. Kromě filozofických hříček pro děti a mládež se věnuje také tvorbě pro dospělé – jmenujme zejména díla Vita brevis a Principálova dcera.

 

Ulf Stark_Caroline-AnderssonUlf Stark (1944) je jedním z neuznávanějších švédských spisovatelů literatury pro děti a mládež. Vyrostl na stockholmském předměstí a už v 19 letech vydal první sbárku básní, Otvor do života. Svou první dětskou knihu, Petr a červený pták, napsal v roce 1975; skutečný průlom ale přišel až v roce 1984 s knihou Potrhlíci & odpadlíci, jež se stala předlohou populárnímu televiznímu seriálu. Českým čtenářům se autor představuje svou nejúspěšnější knihou Kouzelné tenisky mého kamaráda Percyho.

 

Johanna Sinisalo_Katja LösönenJohanna Sinisalo (1958) je finská spisovatelka. Dvacet let pracovala v marketingu, pak se začala věnovat psaní. Již za svou prvotinu Ne před slunce západem získala literární cenu Finlandia. Roku 2008 byla nominována na americkou cenu Nebula. Její romány byly přeloženy do dvaceti jazyků. Na veletrh Svět knihy Praha 2016 přijede představit svou knihu Jádro slunce a pokřtít antologii sci-fi povídek s názvem Lesní lišky a další znepokojivé příběhy, kterou přeložili studenti finštiny FF UK.

 

Dorthe Norsová_Simon Klein KnudsenDorthe Norsová (1970) patří k nejoriginálnějším současným dánským autorům. Na svém kontě má už sedm knih, mezi nimi například román Minna potřebuje zkušebnu psaný v jednovětých odstavcích. Jako první dánské autorce jí také otiskli povídku v časopise The New Yorker. Její sbírka povídek Na hraně způsobila na americké literární scéně nevídaný rozruch. Autorka za knihu, zvolenou Publishers Weekly mezi 25 nejlepších próz roku 2014 obdržela cenu Pera O. Enquista.

 

Sjón_pngSjón (1962) patří k nejvýraznějším islandským spisovatelům současnosti. Celosvětově se proslavil minimalistickým románem Syn stínu, za který získal Cenu Severské rady za literaturu. Výrazného úspěchu se dočkal i díky dalším knihám Měsíční kámen a Múza z lodi Argó. Věnuje se také psaní básní, libret k operám a textům písní rozličných interpretů včetně slavné islandské zpěvačky Björk. V roce 2001 byl za text k písni z filmu Larse von Triera Tanec v temnotách nominovaný na Oscara.

 

Akce se koná za podpory Magistrátu hl. m. Prahy, Ministerstva kultury ČR a velvyslanectví severských zemí v České republice a ve spolupráci s veletrhem Svět knihy Praha 2016.